Hotspots van de russula: bontgekleurde paddenstoel (in wel honderd soorten)

Marloes Blom

3 oktober 2021 .

russula

De Russula claroflava | Foto iStock

In een goed paddenstoelenjaar is de kans groot dat je in het bos een russula ziet staan. In Nederland en België komen namelijk wel zo’n honderd soorten voor. Zelfs voor lekenogen zijn de bontgekleurde paddenstoelen makkelijk te herkennen. Je kunt ze onder andere treffen op deze twee hotspots. 

russula

De braakrussula | Foto Gre Pape-Wichers

1. Schoorlse duinen, Noord-Holland

Martijn Oud, medewerker van de Nederlandse Mycologische Vereniging, fietste in september 2015 tussen Bergen en de Schoorlse Nok, toen opeens zijn oog viel op een paar paddenstoelen die in de berm onder een zomereik stonden. Ze hadden de maaibeurt van de gemeente maar net overleefd. Wat bleek uit DNA-onderzoek? Het ging om de roodvlekkende kamrussula (Russula praetervisa). Nog niet eerder was deze soort in Nederland gevonden. Sindsdien is-ie overigens bij waarneming.nl ook nooit meer aangemeld. In dit duingebied aan de voet van de hoogste duinen van Nederland staan trouwens wel meer bijzondere paddenstoelen. Dat komt doordat er een kleilaag onder het zand zit, waardoor het kwelwater blijft staan.
Waar: in de buurt van het Klimduin van Schoorl.
Ook te zien: roodnetboleet, valse beukenridderzwam, purperen gordijnzwam en violetbruine gordijnzwam.
Horeca: ruime keuze uit diverse restaurants in Schoorl.

2. NP Hoge Kempen, België

Ruben Walleyn en Guide LeJeune deden onderzoek naar russula’s in de Hoge Kempen.  Ze kwamen erachter dat hier vrij veel zeldzame soorten hun thuishaven hebben. De mooiste zijn de appelrussula met zijn rode hoed en de zonnerussula die inderdaad heel zonnig straalt. Dat komt waarschijnlijk doordat de grond hier vrij arm is, terwijl elders meer stikstof in de grond zit. Al is de zonnerussula ook wel buiten de Kempen waargenomen, als er maar een keileemondergrond is. Behalve de zeldzame russulasoorten zie je natuurlijk ook de veel voorkomende paddenstoelensoorten.
Waar: wandelroute Zandloperpad over de Mechelse Heide, J. Smeetslaan 280 in Maasmechelen (wandeleninlimburg.be).
Ook te zien: vliegenzwam, eekhoorn­tjesbrood, inktzwam, aardappelbovist, berkenzwam.
Horeca: keuze uit diverse restaurants in Maasmechelen.

russula

De Russula claroflava | Foto iStock

CREDITS: FOTO iSTOCK | TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN

Meer paddenstoelenplezier

  • Met zijn rode hoed en witte stippen is de vliegenzwam een van de meest tot de verbeelding sprekende paddenstoelen. Dus de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Bovendien kun je dan meteen nog wat andere interessante soorten meepikken. Dít zijn de 5 hotspots van de vliegenzwam. Check vooral ook even deze prachtfoto, van een eekhoorn snuffelend aan een vliegenzwam
  • Als hij net uit de grond komt, lijkt het net een drumstok. Daarna groeit hij uit tot een enorme paddenstoel met een steel van wel 30 centimeter hoog. Zijn hoed kan een doorsnee van liefst 35 tot 40 centimeter bereiken. We hebben het hier over de grote parasolzwam.
  • Paddenstoelen fotograferen is een thema in het boek “Macrofotografie, de kunst van close-ups” dat topfotograaf Edwin Giesbers samen met Roots maakte. Hier een fragment uit dit schitterende en leerzame boek: een mini-masterclass paddenstoelen fotograferen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Paddenstoelen