Verrassend goed vogelen in Mérida

Paul Bohre

24 april 2019 .

Verslag Roots Extremadura reis, deel 3.

 

Op dag vier van de vogelreis naar Extremadura bezoeken we de stad Mérida. Vogels kijken in de stad? We vallen van de ene verbazing in de andere. En zien vogels als Sint-Helenafazantje en purperkoet. Het is verrassend goed vogelen in Mérida!

 

Vandaag bezoeken we de oude stad Merida, ongeveer 50 minuten rijden naar het zuiden vanaf Trujillo. Onderweg zien we onder andere hop en blauwe eksters de weg oversteken. Voor Merida zien we de eerste zwarte ibis, een voorteken… Eenmaal in Mérida parkeren we de bussen vlakbij een Romeins aquaduct. Hier nestelen veel ooievaars. Vanaf de brug hier tegenover kijk je links uit op een riviertje, en rechts op een soort betonnen kanaal. Het miegelt er van de zwarte ibissen! Ze foerageren onder ons en vliegen af en aan. Ook ontdekken we een vrouwtje woudaap. Cetti’s zangers zingen uit volle borst en zijn soms goed te zien. Twee Sint-Helenafazantjes (foto in de kop) bouwen aan een nestje in een struik. Ook ontdekken we een watersnip die zich even mooi laat bekijken, en kleine plevier kortstondig in de betonbak.

Verrassend vogelen in Merida

De purperkoet is een grote uitvoering van de meerkoet, maar dan felblauw met een vuurrode snavel. Foto Paul Bohre

 

Gigantische purperkoeten

Na een koffiestop gaan we richting de rivier de Guadiana en een eeuwenoude Romeinse brug. Vanuit een fraai park kijk je uit op de rivier en een paar eilanden. Op de eerste twee eilanden bezetten diverse reigersoorten een kolonie: koereiger, kleine zilverreigers, kwakken, blauwe reigers en een paar lepelaars. Twee steltkluten staan te slapen. Dan ontdekken we ineens op het strandje twee gigantische purperkoeten. Later volgen er op andere eilanden meer. Een reuzenkoet van wel 50 cm. Ze hebben een knalrood schild boven op hun snavel. Een ijsvogel scheert laag over het water. In het park zien en horen we onder andere Europese kanaries, Spaanse mussen, zwartkop.

Verrasend vogelen in Merida

Onder de Romeinse brug broeden Alpengierzwaluwen. Ze schreven vlak langs je hoofd. Foto Klaas de Jong

 

Langs scherende alpengierzwaluw

We lunchen op de Romeinse brug en verblijven daar een tijd. Het blijkt een fantastisch uitkijkpunt en je kunt er ook heel mooi vogels fotograferen. Gewilde objecten zijn purperkoet, diverse woudapen (twee mannen en een vrouw), ijsvogel, maar ook schildpadden. Zowel de beekschildpad als de roodwang. Nieuwe reissoorten zijn onder andere meerkoet, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw en grauwe gans. Alpengierzwaluwen broeden onder de brug en scheren af en te vlak langs. We rijden wat voeger dan anders terug naar het hotel omdat we die avond gezamenlijke met de andere groep Trujillo bij avond verkennen en samen dineren in La Troya, een eeuwenoude herberg. Het blijft die avond nog lang onrustig, er verschijnt zelfs een ooievaar op tafel… Twee roepende dwergooruilen proberen voor het slapen gaan nog even onze aandacht te vragen.

 

Ook een keer zin om mee te gaan met een Roots-BirdingBreaks reis, bekijk dan op de Roots site of BirdingBreaks site de mogelijkheden.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog