Het verhaal achter de foto: een apollovlinder op een bijzondere plek

René Alblas

14 juli 2020 .

Deze foto van een apollovlinder is één van de 35 geselecteerde beelden voor de Roots Natuurfotowedstrijd Publieksprijs 2020. De maker, Stefan Gerrits vertelt.

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

“De meeste foto’s die ik maak worden vaak omschreven als twee-dimensionaal, minimalistisch, wellicht ook wat fantasierijk. Vind het vooral zelf mooi om de natuur vast te leggen op een manier zodat het onderwerp, en alleen het onderwerp, alle aandacht krijgt die het verdient. Hier is dat eigenlijk zowel de vlinder en -vanwege de hitte en de droogte – ook de dorre heide.

Met het idee om het onderwerp te isoleren ga ik altijd op stap. De plek waar ik deze apollovlinder heb gefotografeerd ligt in het zuid-westen van Finland, redelijk in de buurt van waar mijn schoonouders wonen. Vanaf die plek rijd ik dan nog zo’n 45 minuten. Het is een uitgestrekt gebied, waar ik altijd ga zoeken in de buurt van waar de distels de grond zijn uitgekomen. Het lukt niet altijd, maar meestal vind ik er wel een aantal die rustig aan het opwarmen zijn in de opkomende zon, die in de zomer eigenlijk niet eens is  ondergegaan is. Zo vond ik ook deze vlinder, op heide die in juni al in herfstkleuren veranderd is vanwege de zware droogte. Vervolgens, plat op mijn buik, flink overbelicht om een high-key te creëren, waardoor niet alleen de rode ogen van de vlinder opvallen, maar ook die dorre heide. Het directe effect van de klimaatverandering.”

Kun je iets vertellen over de gefotografeerde soort?

“De apollovlinder komt in Nederland niet voor, maar is over het algemeen te vinden in de bergachtige gebieden van Europa, zoals bijvoorbeeld de Alpen. De soort komt ook voor in het zuiden van Finland, waar ik woon, en waar veel grondgesteente zichtbaar is en zich op enige hoogte bevindt. In Finland was de apollo één van de eerste soorten insecten die wettelijk beschermd werden, aangezien de populatie sterk afnam als gevolg van een ziekte en/of klimaatverandering.

In het zuidwesten van Finland werd de apollovlinder de laatste jaren zwaar getroffen, mede door de warmte en weinig neerslag. De aanwezigheid van een specifieke plant – de hemelsleutel – is van cruciaal belang en het gebrek aan regen betekent dat er minder waardplanten zijn waar rupsen zich aan kunnen voeden. Ik fotografeer deze soort elke zomer, maar elk jaar wordt het moeilijker.”

 

apollovlinder

Wat zijn de technische gegevens van de foto (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO)?

Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 100 millimeter macrolens, diafragma f/7.1, sluitertijd 1/80 ISO 100.

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

“Sta vroeg op, zodat je de vlinders kunt vinden terwijl ze zich opwarmen in de net opkomende zon. Ze zijn dan op z’n mooist en nog goed benaderbaar. Deze foto is genomen in het zuiden van Finland, waar ik woon en waar de zon rondom midzomer niet eens echt ondergaat. Dat is dus extra vroeg opstaan. Als ze namelijk eenmaal gaan vliegen is er geen beginnen meer aan. Ik probeer de vlinder vervolgens tegen de lucht te fotograferen,. Door over te belichten krijg je een mooie witte achtergrond waardoor de aandacht uitgaat naar alleen het onderwerp. Maar het allerbelangrijkste, verlies je niet in alleen de fotografie. Geniet van de natuur, geniet van wat je nog meer ziet en hoort!”

 

Lees hier het verhaal achter een andere genomineerde foto.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht