Bijna abstract fotograferen op het wad

René Alblas

31 oktober 2019 .

Bijna abstract fotograferen, Roots fotoblogger Chris Ruijter is het niet gewend, maar hij doet een poging. En dat lukt! Lees zijn verslag in deze nieuwe aflevering van “Uitgelicht”.

“Als fervent ‘onderwerpfotograaf’ staat er bij mij vaak een onderwerp centraal in mijn foto’s. Dat vind ik naast heel overzichtelijk ook gewoon erg makkelijk (in de zin van niet te veel nadenken). Je bouwt de foto op rond je onderwerp en kijkt daarbij naar compositie, achtergrond en nog wat fotografische schuifjes en klaar ben je. Nee, dan een foto maken waarin eigenlijk geen onderwerp te herkennen is. Noem het abstract wat mij betreft. Dat vind ik een grote kunst. Een heel aantal natuurfotografen is daar erg bedreven in. Groot ontzag krijgen ze van mij Ik heb laatst mijn eerste stappen op het gebied van ‘abstractie’ gezet. Uiteraard bij gebrek aan een onderwerp. Letterlijk en figuurlijk waren dat geen makkelijke stappen.

Het wad op

Deze foto maakte ik op het voormalig eiland Wieringen. Waar de bekende waddeneilanden met hun zuidzijde grenzen aan de Waddenzee, doet Wieringen dat met de noordzijde. Samen met mijn kinderen ging ik naar de kust. De waddenkust in dit geval.

Uiteraard is het wad onderhevig aan het getij en we hebben geen idee of het eb of vloed is. Aangekomen zien we dat het laag water is en het is goed zoeken naar water. Zonder schroom begint mijn oudste dochter haar schoenen uit te trekken en voordat ik het weet, moet ik mee het wad op. Of eerder, het wad in, want zo diep zakken we weg.

Van bovenaf

Mijn oog valt al snel op de mooie vormen van de kleine stroompjes zeewater die onverstoorbaar hun weg naar het open water proberen te vinden. Ik denk aan de fotograaf Theo Bosboom en zijn boek ‘Shaped by the sea’. Hij is een meester in abstract fotograferen. Misschien is het wel leuk om dit van bovenaf te fotograferen. Vrij spontaan en gedachteloos druk ik twee maal af voordat ik met een ruk aan mijn arm het wad weer ingetrokken word. Pas later zie ik dat het toch wel een leuk beeld is geworden.”

abstract fotograferen

Techniek

Camera:Pentax K1, 100 millimeter macrolens, diafragma f/8, sluitertijd 1/800 ISO 800.

Tips

• Iets van bovenaf fotograferen is vaak lastig. Door het gebrek aan ‘zicht’ en je hoofd dat naar beneden is gericht begin je al snel te wankelen. Hou daarom de sluitertijd wat aan de hoge kant en zoek een compositie door je zoeker. Knijp het diafragma tot een waarde van ongeveer f/8 om alles in het horizontale vlak voor je voeten scherp te krijgen.

• Pas op dat je voeten niet in beeld komen tijdens het fotograferen.

• Beschik je over een polarisatiefilter gebruik deze dan, ook al had ik die op dat moment niet op mijn lens zitten. Pak een moment met véél licht, maar geen direct zonlicht, dat geeft al gauw hinderlijke schaduwen.

Zo stond ik erbij toen ik de foto maakte:

Wil je Chris Ruijter ontmoeten? Ga dan naar het Nature Talks Photofestival, op zaterdag 9 november geeft hij een presentatie om 17.00 uur.

Kijk hier voor meer Uitgelichte foto’s.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws