Bloemen fotograferen in de achtertuin

René Alblas

30 juni 2020 .

Bloemen fotograferen kun je overal doen, dus ook in je eigen achtertuin! Kies je voor de hele bloem of maak je een mooie abstractie? En wanneer heb je geen statief nodig? Roots fotoblogger Bert Kok vertelt.

“Dichtbij huis fotograferen, misschien ben je er al helemaal aan gewend, dankzij de corona-crisis. Zelf fotografeerde ik altijd al dichtbij huis, veel van mijn foto’s worden zelfs in mijn eigen achtertuin gemaakt. Hier is immers genoeg moois te vinden! Vele vogelsoorten komen dagelijks op bezoek, af en toe fladdert er een vlinder de vlinderstruik in en de verschillende soorten bijen komen maar al te graag op alle bloemen af!

Een onderwerp kiezen

Al lopend door de achtertuin zoek ik naar een geschikt onderwerp. In deze tijd van het jaar schieten de bloemen uit de grond. Hosta, lavendel, maagdenpalm en salvia. Allemaal staan ze prachtig in bloei met hun paars/blauwe tinten. Maar mijn oog valt op de roggelelie, die er qua vorm, kleur en grootte meteen uitspringt. Deze lelie staat hoog op zijn steel en is fel oranje gekleurd, de lange meeldraden steken met hun roodachtige kleur mooi af tegen de oranje bladeren.

Compositie bepalen

Met mijn macrolens in de aanslag draai ik als een bezige bij om de bloem heen, klaar om mijn slag te slaan. Welke invalshoek is het mooiste? Wat wil ik laten zien, de bloem in zijn omgeving of enkel een detail? Uiteindelijk kies ik ervoor om een detail te fotograferen, de roodkleurige meeldraden. Tussen de bladeren van de lelie door, fotografeer ik de meeldraden die vanuit de rechteronderhoek, diagonaal het beeld oversteken. De avondzon staat haaks op het onderwerp en schijnt door de bladeren heen waardoor een mooi diffuus licht ontstaat. Een bijkomend voordeel is dat de oranje kleur wat speelser wordt met lichte en donkere vlakken.

Techniek

Bloemen fotograferen met een macrolens kan op vele manieren. Je kunt registrerend werken, door heel de bloem in beeld te brengen, of juist abstract. Ik heb gekozen voor een abstracte foto, wat een vervreemdend beeld geeft. Een lelie is er nauwelijks meer in te herkennen. Slechts een heel klein gedeelte van de meeldraad is scherp, de rest van de foto bestaat uit onscherpte. Om dit voor elkaar te krijgen kies je een klein diafragma (f/2.8). De voor- en achtergrond worden gevormd door de bladeren van de lelie en zelfs door de andere meeldraden. De meeldraad waarop ik scherp heb gesteld laat ik voor een groot deel wegvallen achter een voorliggende meeldraad, waardoor er slechts een paar millimeters scherpte overblijft. Omdat ik laag bij de grond fotografeer, moest ik deze foto vanuit de hand maken. De sluitertijd mocht dus niet te langzaam zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen (trillende handjes!). Door de ISO op 400 in te stellen werd mijn sluitertijd 1/250 seconden. Rekening houdend met het brandpuntafstand van mijn macrolens (150 millimeter) is deze sluitertijd ruim voldoende.”

bloemen fotograferen

Tips

• De vuistregel voor de juiste belichting: de maximale sluitertijd zonder bewegingsonscherpte is 1 gedeeld door de brandpuntsafstand. Dus met een lens van 150 millimeter kun je tot 1/150 seconde scherp uit de hand fotograferen.
• Bloemen kun je zelf planten in je tuin, doe dit in het juiste seizoen!
• Probeer eens te variëren bij het bloemen fotograferen. Bijvoorbeeld door je onderwerp “onherkenbaar” te fotograferen in plaats van registrerend.
Kijk hier voor meer fototips en inspiratie.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws