Code geel voor de mens, code rood voor de boomkikker

René Alblas

25 juli 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn foto van een boomkikker waarvoor deze zomer té heet is gebleken.

“Code oranje vanwege gevaarlijk tropisch weer” stond er gisteren in het AD. Met temperaturen van boven de 30 graden wordt er geadviseerd om voldoende te drinken en jezelf goed te beschermen tegen de zon. Met dit weer proberen we dan ook zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen, om zo min mogelijk ongemak te hebben van de hitte. Maar hoe zit dit met de dieren?

Meedogenloze hittegolf

Nu ben ik geen bioloog, maar de gezonde dieren lijken het wel te redden onder deze omstandigheden. Toch zag ik vandaag dat het ook fout kan gaan: boomkikkers houden niet zo van deze extreme hitte. Ze zullen met dit weer dan ook niet snel vol in de zon gaan zitten. Ze zoeken liever een plek in de schaduw, laag bij de grond. Wat er bij deze boomkikker gebeurd is, daar kan ik alleen maar naar gissen. Ziek of verzwakt? Met de laatste krachten op zoek gegaan naar voedsel of water en uiteindelijk bezweken? Uitgedroogd door de zon, vel over been. Bijzonder om te zien is de houding van de kikker. Het lijkt erop dat deze nog in beweging was toen hij overleed. Eén achterste poot nog uitgestrekt, de voorpoten grijpend naar houvast. Bovenop een distel te grazen genomen door de meedogenloze hittegolf?

Techniek

diafragma: f/5.6, sluitertijd: 1/500 seconde, ISO: 400, 150 millimeter macrolens
Ik wilde het onderwerp los laten komen van de achtergrond, vandaar het gekozen diafragma van f/5.6. Vanwege de wind moest de sluitertijd naar 1/500 seconde waardoor er geen bewegingsonscherpte te zien zou zijn. Dit aanzicht heb ik gekozen om de pose van de boomkikker in zijn geheel te laten zien.

Tips van Bert,

speciaal voor de vakantietijd:

– Stel een noodpakket samen dat je standaard in je rugzak meeneemt bij (lange) wandelingen. Bijvoorbeeld: een zakmes, EHBO kit, voldoende water, eten, kompas/GPS, extra kleding en een telefoon.
– Breng altijd iemand op de hoogte waar je naartoe gaat.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht