Wat fotografeer je op ‘slechtweerdagen?’ Contrasten en vormen

René Alblas

22 januari 2020 .

Een prima idee van Roots fotoblogger Bert Kok: ga contrasten en vormen fotograferen  als het zonnetje zich niet laat zien. Want ook zonder dat mooie, warme licht kun je prima foto’s maken!

Koud en regenachtig weer, wie zit er dan niet liever lekker thuis in een warme woonkamer. De kachel aan, kaasplankje erbij en lekker wegdommelen met het geluid van de regen op de achtergrond. Maar wij niet! Wij, natuurfotografen, gaan met weer en wind naar buiten. Trotseren de elementen en riskeren een nat pak en bevroren vingers. Alles voor de foto!
Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen: er zijn geen verkeerde omstandigheden om in de natuur foto’s te maken: weer of geen weer. Neem deze druilerige dag: het is koud, de lucht is grijs met een constante dreiging van een regenbui. Toch is het op zo’n dag fijn om naar buiten te gaan. Er zijn namelijk maar weinig andere mensen buiten, hooguit een nors kijkende hondenbezitter, die nu liever op de bank had gezeten. Fotografie mogelijkheden zijn er voldoende, alleen zul je wat anders naar de omgeving en de lichtomstandigheden moeten kijken.

Leren kijken

Deze dagen zijn uitermate geschikt om goed te leren kijken. Kijken naar contrasten en vormen, maar ook naar lijnen en composities. Dit moet allemaal kloppen om de foto interessant te maken, veel kleur is er immers niet. Mede daardoor is het onder deze omstandigheden een goed idee om foto’s naar zwartwit om te zetten. In een eerder artikel heb ik het al eens gehad over de natuur fotograferen in zwartwit en hoe belangrijk contrasten daarbij zijn. Dit was mijn missie: kijken naar vormen en daar een interessante compositie van maken.

Verwacht het onverwachte

Een groot deel van de dag besteedde ik met het kijken naar bomen, met name naar de rare vormen en structuren van takken en hoe dat tot een interessante foto zou leiden. Maar uiteindelijk is mijn persoonlijke favoriet van die dag, een foto waarbij ik moest anticiperen op het onverwachte. Wandelend door het berkenbos hoorde ik opeens een luid getik ergens boven mijn hoofd. Onmiskenbaar een grote bonte specht. Al snel zag ik het beestje in de boom zitten, druk bezig met zijn zoektocht naar voedsel. Meteen wist ik wat voor soort beeld ik zou willen, maar dan moest de specht natuurlijk wel meewerken. Een zwart silhouet tegen een witte achtergrond.

Techniek

Om dit grote contrast tussen de zwarte en witte tinten te kunnen bereiken, moest ik met een centrum gerichte belichting werken. Hierbij meet de camera de belichting alleen van het punt waarop je scherp stelt. In dit geval de lucht en niet het onderwerp, de specht. Daarna heb ik ervoor gekozen om dit contrast nog eens te versterken door de foto, in manuele stand, wat over te belichten (sluitertijd 1/1000 seconden). Hierdoor verlies je details in de achtergrond, maar dat was juist het doel. De specht moest natuurlijk wel scherp zijn, dus daarop heb ik scherp gesteld (belichting op de lucht, scherp stellen op het onderwerp). Niet alles hoefde scherp te zijn, zeker de bomen verderop niet, dit zou teveel afleiden van het onderwerp. Het diafragma is daarom zo groot mogelijk ingesteld (f/6.3), de ISO had ik op 1000 ingesteld. Een korte blik op mijn schermpje gaf meteen al voldoening. De bomen op de voorgrond waren totaal onderbelicht, bijna zwart zelfs. Perfect! De instellingen stonden goed, nu was het een kwestie van geduld en geluk, gaat de specht op een mooie plek zitten zodat het silhouet goed te zien is? Oordeel zelf maar…

Tips

• Laat je niet afschrikken door grauw weer. Maar focus op contrasten en vormen!
• Op slechte weersomstandigheden kun je je kleden. Trek laagjes kleding aan om warm te blijven. Thermoshirts of -broeken zijn ook geen overbodige luxe.
• Denk niet alleen aan je eigen kleding, maar ook aan de kleding voor de camera. Een regenhoes kan heel wat ellende besparen. De wat duurdere camera’s zijn bestand tegen water, maar kunnen echt niet ondergedompeld worden. Dus werk preventief en gebruik een regenhoes. Deze zijn in vele soorten en maten te verkrijgen.
• Koop liever één keer een goede hoes, dan steeds opnieuw wegwerphoezen. Zo draag je ook een steentje bij aan de natuur!
Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht