Creatieve natuurfotografie, oftewel fotograferen op een andere manier

René Alblas

22 november 2021 .

Als je aan creatieve natuurfotografie begint, leer je op een niet registrerende manier naar de natuur te kijken. De natuur wordt dan het middel waarmee jij jouw foto gaat vormgeven. Roots fotoblogger Bert Kok fotografeert graag de natuur en waagt zich regelmatig aan deze andere manier van kijken.

Weide landschappen, dieren in hun natuurlijke leefomgeving of misschien dierenportretten. In de natuurfotografie kun je alle kanten op. Als beginnend fotograaf ben je misschien al blij om een scherpe foto te maken, of om een gedroomde soort eindelijk vast te kunnen leggen! Maar op een gegeven moment wil je als natuurfotograaf misschien wel eens wat anders proberen. En dat kan! Want in plaats van de standaard foto’s, kun je ook aan de slag met creatieve natuurfotografie. Het mooie hiervan is, dat je niks fout kunt doen: jij bent tenslotte de kunstenaar, hét brein achter jouw foto!

Intentional camera movement (ICM)

Eén van de technieken die je bij creatieve natuurfotografie toe kunt passen is Intentional Camera Movement (ICM. Bij deze techniek zorg je bewust voor een bewegingsonscherpte in een foto. Deze onscherpte kan heel subtiel, of juist erg dramatisch uitgevoerd worden, afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken. Bij ICM is het belangrijk dat de beweging ook vastgelegd wordt door de camera. Dus waar je normaal zou kiezen voor snelle sluitertijden (om bewegingsonscherpte te voorkomen), ga je nu op zoek naar langzame sluitertijden die de beweging ook echt laten zien. Dit kan vanaf een statief, maar ook gewoon uit de hand. Bij het zien van foto’s met ICM denk je wellicht al snel dat zo’n foto wel erg makkelijk is om te maken. Een beetje bewegen met de camera tijdens het maken van een foto, dat kan toch iedereen? Helaas. Net zoals bij alle andere vormen van fotografie geldt ook hier dat veel oefenen en experimenteren zeker geen overbodige luxe is!

Het perfecte plaatje?

Zelf ben ik regelmatig bezig met creatieve natuurfotografie, maar ICM gaat mij nog niet zo goed af. Vandaar dat ik op een mooie herfstavond het weer eens tijd vond om hiermee aan de slag te gaan. Het warme licht van de avondzon scheen prachtig op een berkenboom. De bladeren hadden magische kleuren, een perfecte gelegenheid voor mij. Maar wordt dit ook mijn perfecte plaatje? Ik stel mijn camera zo in, dat ik vanuit de hand met een lage sluitertijd kan experimenteren. In de tijd dat de sluiter sluit, maak ik subtiele bewegingen met de camera. Pfoe, dit is echt nog niet zo makkelijk! Op mijn schermpje bekijk ik na elke foto het resultaat en zo probeer ik na elke foto te beoordelen wat ik beter kan doen. Langzamer bewegen, of juist sneller? Zigzaggen met de camera, of een diagonale lijn maken. Er zijn zoveel mogelijkheden en echt niet alles is mooi. Integendeel zelfs! Uiteindelijk vormt zich een idee in mijn hoofd en kom ik in de buurt van mijn perfecte plaatje. Ik zeg bewust ‘mijn perfecte plaatje’ omdat creatieve fotografie erg persoonlijk is. Wat ik mooi vind, kan de ander verschrikkelijk vinden. Nog meer dan bij ‘gewone’ fotografie. Laat je dan ook niet afschrikken door de vele verschillende reacties van kijkers.

Techniek

Deze foto is tijdens het gouden uurtje gemaakt. Het onderwerp is een grote berk waarvan de bladeren mooi gekleurd zijn. Om de beweging goed in beeld te krijgen wil ik een trage sluitertijd. Mijn ISO stel ik daarom zo laag mogelijk in: ISO100. Vervolgens is het een beetje spelen met het diafragma en de sluitertijd om tot een gewenst resultaat te komen. In mijn geval vond ik een sluitertijd van ongeveer 1/15 seconden het mooiste resultaat geven. Om dat te bereiken moet ik mijn diafragma op f/5.6 instellen. Zou ik mijn diafragma kleiner maken, bijvoorbeeld f/11, dan zou de sluitertijd trager worden, wat de foto in mijn ogen niet ten goede zou komen. Die beweging is vanuit de hand gemaakt, door de camera gedurende het maken van de foto, kort maar snel omlaag te bewegen. Zo kreeg ik een effect van een vallend gordijn, wat meteen een toepasselijke naam is voor mijn foto, inclusief de verwijzing naar de herfst: ‘Curtain Fall’

 

Tips

– Voor creatieve fotografie moet je 0efenen, oefenen, oefenen!

– Hou de sluitertijden laag, dit kan door kleine diafragma’s en lage ISO waardes.

– Experimenteer met de bewegingen tijdens het fotograferen: groot, klein, snel, langzaam en natuurlijk de richting.

– Laat je niet ontmoedigen door negatieve reacties van kijkers.

– Onthoud dat jij de controle hebt over jouw creatieve proces, er is geen goed of fout.

 

Ook een mooie manier om beweging vast te leggen: herfstwind-fotografie

Heb je niet zo’n zin in bewuste onscherpte? Dezelfde berkenboom kun je ook fraai vastleggen in een Intieme-landschaps-foto.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws