De fotogenieke knopschimmel

René Alblas

19 december 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over een foto van knopschimmel op een paddenstoel.

 
Samenwerking

De meeste bomen hebben nu al hun bladeren verloren. Hierdoor is er een heel tapijt van bladeren op de bosbodem ontstaan. Vanwege dit tapijt van bladeren is het zoeken naar paddenstoelen nu extra spannend, ze staan vaak op een verscholen plekje. Het natuurlijke tapijt werkt ook als voeding voor allerlei organismen. En het is een voedingsbron voor allerlei schimmels, zoals de paddenstoel.

Symbiose

Op zoek naar voedsel gaan paddenstoelen soms een samenwerking aan, een zogenaamde symbiose. Dat kan een samenwerking tussen een boom een paddenstoel zijn. Een andere vorm van symbiose is de samenwerking met een andere paddenstoel, oftwel de vorming van een schimmel op een schimmel. De knopschimmel is een uiterst fotogeniek, piepkleine zwammetje waarvan het vruchtlichaam (1 millimeter doorsnede) eerst doorschijnend wit is en bij rijping naar zwart verkleurt. De steel is 5 tot 15 millimeter lang en waterig wit, doorschijnend. De knopschimmel komt voor op de hoedjes van van kleinere plaatjeszwammen zoals de mycena.

Mycena

Aan het einde van de herfst was ik op pad gegaan om lekker even uit te waaien. Ik kwam tot mijn verrassing deze mycena met knopschimmel tegen. Blij verrast met dit fotogenieke onderwerp, ben ik direct foto’s gaan maken. Mijn statief heb ik zo laag mogelijk opgesteld. Hierdoor kon ik het bladerdek gebruiken in de voorgrond.
Het kleurencontrast versterkt voor mij de sfeer. Ik heb bewust scherpgesteld op de hoed en ervoor gezorgd dat de knopschimmel alle aandacht kreeg. Doordat er een balans in de compositie zit, is het geheel niet te druk geworden.

Deze foto heb ik vorig jaar gemaakt en hiermee won ik de  tweede prijs gewonnen in de Roots foto van de maand november 2017 wedstrijd.

Techniek

De gegevens die bij deze foto horen zijn: Canon 70d met Sigma 105 millimeter macro lens. Diafragma f/5,6, sluitertijd 1/15 en ISO 100.

Tips

• Let op kleuren in voor/achtergrond om rust en harmonie in de foto te brengen. Maak het niet te bont.
• Let op bij de aanschaf van een statief. Kijk wat je zelf belangrijk vind en waar je het voor wilt gebruiken.De kop van het statief is heel belangrijk. En als je veel macrofotografie wilt gaan doen, zorg er dan voor dat je het statief ook heel laag op de grond kunt gebruiken.

knopschimmel

Knopschimmel op mycena

Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht