De klapekster, een fraaie wintergast

René Alblas

12 januari 2022 .

Roots fotoblogger Bert Kok ging op zoek naar de zeer fotogenieke klapekster. Een schitterende “boef”, die je alleen in de wintermaanden kunt aantreffen in de Lage Landen.

Tijdens de koude maanden van het jaar valt er veel te fotograferen, van witte landschappen tot ijzige macrobeelden. Maar wist je dat de winter ook speciale vogelsoorten aantrekt? Soorten die je de rest van het jaar niet tegen zult komen in ons land? Deze wintergasten komen vanuit de noordelijke koude streken en overwinteren dan in een minder koud gebied, zoals Nederland. De klapekster is een mooi voorbeeld. Sinds 1999 broedt deze vogel niet meer in Nederland, en komt hij hier alleen in de winter voor. Met zijn boevenmasker is het een graag geziene vogel voor fotografen.

De klapekster

Klapeksters kom je natuurlijk niet zomaar overal tegen. Je zult wat speurwerk moeten verrichten. Op waarneming.nl kun je makkelijk zien in welke gebieden er een klapekster is waargenomen. Vaak zijn dit locaties waar een grote open (heide)vlakte is, waar ze hun territorium vanuit de boomtoppen in de gaten houden. Door hun grijs/witte kleed, zijn ze best makkelijk te zien, ondanks het bescheiden formaat van deze wintergast.

klapekster

Techniek

Ik heb het geluk dat er in mijn omgeving elke winter meerdere klapeksters te vinden zijn. Dus tijdens de wintermaanden zoek ik de omgeving af om ze te vinden. Het zoeken is niet zo moeilijk, omdat ze jaarlijks naar hetzelfde open gebied komen. Ook hebben ze veel routines, vliegen vaak dezelfde routes, van boomtop naar boomtop. Als je dat eenmaal in de gaten hebt kun je een plan maken om ze ongestoord te fotograferen. Omdat ‘mijn’ gebied een beschermd natuurgebied is, kan ik niet zomaar ergens mijn schuiltent neerzetten. Fotograferen gebeurt dus vanaf de paden, waar ik gebruik maak van de natuurlijke beschutting zoals het aanwezige struikgewas. Ondanks dat de vogels niet groter zijn dan een merel, kun je met een goede telelens (500 millimeter of meer) de klapekster nog mooi in beeld krijgen. Een degelijk statief is dan wel een aanrader, om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Met omgeving

Ik fotografeer graag wat omgeving bij het onderwerp, dus toen de klapekster vanuit de takken van een grote boom op zoek ging naar een prooi zag ik mijn kans schoon om een iets andere foto te maken dan normaal. Dus geen boomtop, maar in de takken-spaghetti. Vanaf mijn statief heb ik deze foto gemaakt, de brandpuntafstand was 500 millimeter, Mijn ISO was 20000, het diafragma zo klein mogelijk (f/6.3) waardoor de sluitertijd automatisch berekend werd op 1/320 seconde. In de nabewerking heb ik de foto nog een stukje gecropt om het onderwerp iets prominenter in beeld te krijgen.

 

Tips

– sommige soorten zijn maar korte tijd in Nederland, om jezelf zoektijd te besparen gebruik websites zoals waarneming.nl

– Bij kleinere vogelsoorten is het handig om vanaf statief te fotograferen

– Investeer in een goede verrekijker, dit kan het zoeken erg ten goede komen

– Verstoor de vogels niet en hou rekening met de regels die gelden in het natuurgebied

 

Ook leuk om te fotograferen, en het hele jaar te zien: de roodborst

 

Nu verkrijgbaar: Roots van januari 22

Het nieuwe en extra dikke  januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht