Eekhoorns fotograferen vanuit een schuilhut

René Alblas

21 oktober 2020 .

Eekhoorns fotograferen kan in principe het hele jaar, maar de herfst is wel het beste moment om deze fotogenieke en razendsnelle dieren in beeld te krijgen. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt hoe hij het aanpakt.

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, zie je deze acrobaten steeds vaker voorbij schieten. Driftig aan het werk, want een goede voorbereiding maakt het overleven van de winter een stukje makkelijker. Eén nootje hier, twee nootjes daar. Zo veel mogelijk verzamelen. Door deze verzameldrang zijn de eekhoorns nu goed te fotograferen, zeker wanneer je gebruik maakt van een schuilhut. Maar is bij eekhoorns fotograferen vanuit een schuilhut, succes gegarandeerd?

Een goede voorbereiding…

Nou nee, niet persé. Zet ergens een schuilhut neer en de kans op succes is zeker niet gegarandeerd. Wil je consequent succesvolle foto’s maken bij een hut, dan komt daar veel meer bij kijken. Dit is een intensieve en tijdrovende aangelegenheid, waar niet iedereen de locatie, tijd en kennis van heeft. In zo’n geval biedt een huurhut de uitkomst.

Voor fotografen ideaal voor een dagje uit. Al het voorbereidende werk is immers al gedaan door de beheerder van de hut. Denk hierbij aan het dagelijks voeren, zodat de eekhoorns (en vogels) de hut blijvend bezoeken. Het maken van een fotografisch interessante omgeving; het plaatsen van takken op strategische plekken, zodat niet alleen het onderwerp mooi in beeld komt maar ook de achtergrond. De achtergrond is minstens net zo belangrijk, die moet rustig zijn zonder storende elementen. Dit alles om de fotografen een mooi dagje uit te bezorgen.

Perfect weerspiegelend water

Met al het voorbereidend werk al gedaan, is het aan de fotograaf om de foto’s te maken. Hier wordt het wat lastiger. We kennen allemaal de foto’s uit schuilhutten, die op elkaar lijken. Een vink die uit een perfect weerspiegelend watertje drinkt, een buizerd die een bad neemt en de eekhoorn met een noot in zijn hand. Fotograferen vanuit een schuilhut brengt nu eenmaal een beperking in bewegingsvrijheid met zich mee. De omgeving die er is, daar moet je het mee doen. Maar zeg nu zelf, is dit erg? Uiteindelijk gaat het om de ontspanning, de verrassing wat er voor je lens komt en de prachtige soorten die je anders nooit van zo dichtbij had kunnen bewonderen.

Eekhoorns fotograferen, een Guilty pleasure

Samen met een vriend had ik een hut gehuurd speciaal ingericht voor eekhoorns. De eenvoudige hut lag in een privébos, en bestond uit niet meer dan 4 houten panelen met een dak erop. Aan de voorkant een camouflagenet waar de lange telelens een plekje kon krijgen. Van de eigenaar kregen we een bakje met verschillende soorten noten mee, met de instructie hoe we deze het beste neer konden leggen voor het beste resultaat. In de ochtendschemering namen we plaats, om vervolgens te wachten op de vaste bezoekers. Die kwamen maar niet… Vogels in overvloed, maar daar kwamen we eigenlijk niet voor. Uiteindelijk kwamen ze dan toch, vliegensvlug renden ze voor de hut. Overal zoeken naar lekkers, dat er in overvloed lag. Prachtig om te zien hoe de eekhoorns feilloos de best verstopte nootjes weten te vinden. En deze ter plekke in de typische eekhoorn houding oppeuzelen. De sluiters van onze camera’s maken overuren. De klassieke foto die ik wilde maken, had ik te pakken! Op één van de takken voor de hut ging mijn model zitten, mét een nootje. De staart langs z’n rug omhoog gekruld. Een echte guilty pleasure.

Techniek

Gedurende de dag kwamen ze nog een paar keer voor de hut, maar niet zo vaak als gehoopt. De hele dag viel er lichte regen, geen zonnetje te bekennen. Dit maakte het een donkere dag, die veel vroeg van ons om scherpe foto’s te kunnen maken. Hoge ISO’s en trage sluitertijden. Geen mooi ochtendlicht en door de nattigheid was de vacht van eekhoorns ook niet zo ‘fluffy’ zoals ze normaal zouden zijn. Desondanks lukt het aardig om geslaagde foto’s te maken. De camera’s zijn tegenwoordig zo goed in moeilijke omstandigheden, dat het aantal missers ruim binnen de perken bleef. Om de eekhoorn groot in beeld te krijgen heb ik gebruik gemaakt van mijn 150-600mm lens, in dit geval maximaal ingezoomd met 600mm. De ISO moest vanwege de donkere omstandigheden omhoog naar 4000. Het diafragma zo groot mogelijk (f/6.3) waarbij een sluitertijd van 1/200 seconde mogelijk was.

Rijstzak en zwartwit

Door gebruik te maken van een rijstzak, was het mogelijk om met deze sluitertijd nog een scherpe foto te maken. Daarbij moet wel vermeld worden dat de eekhoorn mooi stil bleef zitten. Als de eekhoorn druk zou bewegen, dan was de foto met deze instellingen nooit scherp geworden.

Ik heb de foto omgezet naar zwartwit om een rustiger beeld te creëren en de contrasten tussen de eekhoorn en de omgeving te benadrukken.

Tips bij eekhoorns fotograferen vanuit een kijkhut

•  Een telelens (bij voorkeur 300 mm of meer) is geen overbodige luxe, ook niet in een fotohut.
•  Stel scherp op de ogen van het te fotograferen onderwerp
•  Zorg voor warme kleding in de hut, anders is lang stilzitten geen pretje.
•  Bij een hut mag je vaak ook zelf attributen neerzetten. Overleg dit eerst met de eigenaar van de hut.
•  Informeer goed of het een privéhut is, of dat je de hut moet delen met andere fotografen.

 

Kijk hier voor meer fotografeer inspiratie.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws