Een sperwer in de tuin!

René Alblas

27 januari 2021 .

Een sperwer in de achtertuin. Dat kan zomaar gebeuren als je naar de roodborstjes en mezen zit te kijken. Fotograaf Kevin van den Hoven doet verslag en geeft handige fototips.

“In een tijd waarin een sneeuwbui steeds zeldzamer lijkt te worden is het nu toch echt hartje winter. De bladverliezende bomen zijn kaal en enkele struiken tonen hun rode besjes. Juist in de winter zoeken vogels zoals de roodborst, koolmees, ringmus en met een beetje geluk de grote bonte specht massaal de tuin op. In deze tijd van het jaar is het bijvoeren van vogels een leuke bezigheid om de natuur wat dichter bij huis te brengen. Als het dan plotseling muisstil wordt in de tuin betekent dit vaak maar één ding! Er is een jager neergestreken tussen het struikgewas, die vogels uit de tuin op het menu heeft staan. Negen van de tien keer gaat het hier om een sperwer. Deze zeer ontwikkelde roofvogel met grote lange poten weet zich vakkundig door elke tuin te manoeuvreren op zoek naar een kleine prooi.

Sperwer uit het niets

Op de ochtend van de foto drink ik koffie bij mijn ouders en vanachter een raam heb ik zicht op de grote tuin. Op het terras staat een voederpaal met verschillende voedersilo’s om zoveel mogelijk vogels in de tuin te krijgen. Echt genieten om hier een actieve kolonie groenlingen te zien rond kwetteren, terwijl ze zich tegoed doet aan de zonnepitten uit de silo. Op de grond tussen de afgevallen bladeren kruipen merels, vinken en een vlugge heggenmus. Verderop in de tuin hangt een specht aan een vetblok te pikken. Als uit het niets duikt er opeens een sperwer op en elke vogel vlucht weg in het omringende groen.

Vanachter een haag

Als een echte vogelaar vertrek ik zelden zonder camera dus ook vandaag staat hij binnen handbereik. Ik schiet voorzichtig wat foto’s door het raam, maar vind de setting niet ideaal genoeg. Ik besluit via de voordeur het huis te verlaten en via een achterom kan ik bij de tuin komen. Zal deze sperwer inmiddels gevlogen zijn of zal hij er nog zitten? Gelukkig voor mij is hij er nog en ik sluip langzaam dichterbij. Ik stel mijn camera in en vanachter een haag schiet ik snel, maar doelbewust dit beeld van een sperwer in de tuin. Een ogenblik later vliegt hij verder, op zoek naar meer succes. Wat een gaaf moment!”

sperwer

Techniek

Deze foto is gemaakt met de combinatie van een Canon 7DMII en een 100- 400 millimeter type II objectief. De instelling die hoort bij deze foto is een sluitertijd van 1/640 bij een diafragma van f/6.3 en een ISO van 2500. Voor de oplettende lezer is dit een redelijk hoge ISO waarde. De huidige camera’s kunnen dit met gemak verdragen. Tijdens het maken van de foto let ik vooral op het histogram waardoor ik in staat ben om te bepalen of het geheel van de foto goed belicht is. In dit geval heeft het diafragma en de keus om te fotograferen door de opening in de laurierhaag voor een natuurlijke omgeving gezorgd.

Tips

• Bij het maken van een vogelfoto kan het aantrekkelijk zijn om een vogel volledig vrijstaand in beeld te brengen. Juist door tijdens het fotograferen de omgeving mee te nemen in het kader wordt er een extra levendig en realistisch beeld neergezet.

• Fotograferen door een haag of struik kan een heel mooi en natuurlijk effect opleveren.

• Zorg dat het diafragma van de camera redelijk open staat en gebruik zoveel mogelijk één scherpstelpunt. Dit laatste voorkomt dat er hinderlijk wordt scherp gesteld op omliggende takken of bladeren. Het open diafragma, in de praktijk dus een klein f/getal zorgt er automatisch voor dat de omgeving rondom wat waziger wordt en minder aanwezig is.

• Zorg dat je de camera door en door kent als het gaat om instellen van de setting en het aanpassen van voorkeursinstellingen. Zoals bij het maken van deze foto van een sperwer zijn dit vaak snelle en onverwachte momenten. Als er dan nog lang moet worden nagedacht over het instellen van de camera of hoe dit kan worden aangepast dan is de vogel letterlijk gevlogen. Elke basis verandering van sluitertijd, diafragma of ISO-waarden kan een compleet andere foto aanleveren. Experimenteer hier dus eerst eens mee op een rustig onderwerp zoals een duif op een schutting.

Lees hier meer over tuinvogels fotograferen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws