Een vliegensvlug goudhaantje in de vroege ochtend

René Alblas

7 april 2020 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar foto, deze keer een foto van een goudhaantje. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt over vogelfotografie waarvoor je vroeg moet opstaan. Hij maakte zijn tekst voor de corona-crisis, dus bedenk goed of je zijn aanbeveling om het bos in te gaan nu ook kan opvolgen. Of dat je beter nog een poosje kunt wachten…

“De rust om je heen, de geluiden van de natuur die al eerder wakker is dan menig mens en het vroege ochtendlicht. Er zijn zoveel goede redenen om ’s ochtends vroeg je bed vaarwel te zeggen en het bos in te lopen. Tijdens mijn wandeling in het langzaam lichter wordende bos, zie ik steeds meer leven ontwaken: reeën, eekhoorntjes en vogels. Héél veel vogels.

Voorspelbaar gedrag

Spechten proberen zich te verstoppen aan de achterkant van de boomstammen, de winterkoninkjes vliegen van schuilplek naar schuilplek en de goudhaantjes vliegen vrolijk door de lucht. Het valt mij op dat de goudhaantjes steeds bij dezelfde boom terugkomen op zoek naar voedsel. Ik neem rustig de tijd en bestudeer hun gedrag. Deze nieuw opgedane kennis over het gedrag van de goudhaantjes kan ik goed gebruiken om ze te fotograferen. Doordat de zon bijna recht tegenover mij staat, schijnt het licht mooi door een deel van de vleugels, iets wat ik graag op de foto wil vastleggen. Verscholen tussen de bomen, kijk ik hoe de vogels steeds aanvliegen (wat zijn ze klein en snel!) en na meerdere pogingen met verschillende instellingen kom ik tot deze foto.

Techniek

De foto is gemaakt met een 150-600 millimeter lens. Hiermee kun je wel uit de hand foto’s maken, maar vanaf een statief is het aantal missers toch beduidend minder. Een statief had ik helaas niet meegenomen, maar door mijn zware telelens op een horizontale tak van een boom te leggen, kon ik het fotograferen toch wat makkelijker maken. Vanwege het felle tegenlicht heb ik ervoor gekozen om de foto onder te belichten met 1-1/3e stop. De ISO stond laag op ISO125 en het diafragma op f/7.1. De sluitertijd was erg kort, 1/2500 seconden, om de beweging van deze snelle vogel zo goed mogelijk te bevriezen. De witbalans heb ik een tikkeltje warm gezet, om de geel/oranje gloed wat aan te dikken.”

goudhaantje

Natuurlijk is het gouden streepje op de kop van het goudhaantje een mooi foto-onderwerp, maar ik probeer ook graag eens iets anders.

Tips van Bert

• Met de witbalans kun je de sfeer van een foto veranderen. In deze foto is de lichtbalans erg warm ingesteld (richting geel), zet je in deze zelfde foto de witbalans meer naar het koude (blauw) dan krijgt de foto meteen een hele andere lading, alsof het bijna nacht is.

• Probeer verschillende sluitertijden uit op je camera, wat doet een snelle sluitertijd? Wat doet een langzame sluitertijd? In dit geval zou bij een langzamere sluitertijd de vogel bewegingsonscherpte vertonen, bijvoorbeeld bij de snel bewegende vleugels.

• Bij fel licht kun je een foto onderbelichten, zoals ik in dit geval heb gedaan. Hierdoor laat je minder licht in de camera en wordt de achtergrond niet totaal wit. In dit geval zorgt het onderbelichten voor nog wat detail in de achtergrond en de zwarte silhouetten op de voorgrond.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht