Wintermacrofotografie, oftewel feestkleuren in een ijzige omgeving

René Alblas

26 januari 2022 .

Macrofotografie is niet alleen leuk in de zomer. Ook in de winter valt er genoeg te genieten op de vierkante centimeter. Zeker als er rijp is. Roots fotoblogger Paulien Bunskoek vertelt.

Ik vind vele soorten fotografie leuk, vogels, zoogdieren (als ik ze tegenkom), landschap, maar mijn grootste passie is toch wel de macrofotografie. Gelukkig kan ik ook in de winter deze vorm van fotografie uitvoeren. Het aantal onderwerpen is misschien wat beperkter maar ze zijn er zeker wel.

Haarmos

In de warmere maanden fotografeer ik graag vroeg in de ochtend, zeker als er kans is op dauw. Dauwdruppels vind ik vaak echt wat toevoegen aan bijvoorbeeld bloemen en insecten. Het nadeel is dat je erg vroeg op moet staan in de zomer. En dat is nou weer de luxe van de winter! Je hoeft niet zo vroeg op om mooie omstandigheden te treffen. Het extraatje van de winter is de rijp die een soort van suikerrandje toevoegt aan je macrofotografie-onderwerp. Het geeft je foto gewoon iets feestelijks! En dat is in deze donkere tijd van het jaar wel op zijn plaats. Een kleurrijk onderwerp waar ik graag gebruik van maak is ruig haarmos dat groeit in droge heidegebieden en bij zandverstuivingen. Al in november zag ik de rode sporenkapsels opkomen en je kan maanden genieten van deze soort in de winter.

Plat op de grond

Omdat de mosjes zo klein zijn leg ik mijn camera gewoon op de grond, ik leg er vaak wel een doek of iets dergelijks onder om te voorkomen dat er zand in de camera en lens komt. En dan is het een kwestie van zoeken naar een leuke compositie en dat speelt zich af op een paar centimeter. Hier stonden er drie mooi naast elkaar en twee ervan heb ik bewust in hetzelfde scherpstelvlak geplaatst. Deze foto heb ik gemaakt met mijn macrolens met mogelijkheid om te vergroten van 1 tot 5 x. De scherptediepte is zeer beperkt en ik wilde vooral de ijskristallen van de rijp scherp krijgen. Ik heb met tegenlicht gefotografeerd waardoor je wat flare in de foto ziet (de regenboogkleuren) en schitteringen van de rijp in de achtergrond. Door de rode en oranje kleuren van het mos werd het daardoor een hele vrolijke, feestelijke foto.

Techniek

Deze foto heb ik gemaakt met een full frame camera (Canon 6d MarkII) met kantelbaar scherm, dat is wel erg prettig als je op de grond fotografeert!. Daarbij de Canon MP-E 65 millimeter macrolens bij ongeveer 1,5 x vergroting. ISO 1250, diafragma f/2.8 en sluitertijd 1/640.

macrofotografie

Tips

• Als je mosjes fotografeert in de winter, zeker met vorst, zit of lig je stil op één plek. Dat is best koud! Dus zorg ervoor dat je warme kleren aantrekt, een lange onderbroek met daarover heen een waterbestendige gevoerde broek is voor mij echt nodig. Laagjes en een dikke winterjas, een muts en handschoenen (waarmee ik de camera nog kan bedienen, het blijft een compromis, iets koude vingers maar wel bedieningsgemak). En ik draag vaak extra warme laarzen, droge, warme voeten zijn wel zo comfortabel.

• Ik doe altijd mijn uiterste best om de plantjes intact te laten. Dus ik ga aan de rand van de mosjes zitten en niet er middenin. Dat biedt meer dan genoeg mogelijkheden om allerlei foto’s van het ruig haarmos te maken.

 

Ook leuk: zo fotografeer je ijshaar.

 

Meer fotografie-inspiratie vind je in het nieuwe februarinummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht