Fotograferen in de nazomer: op zoek naar boomkikkers

René Alblas

25 augustus 2021 .

Boomkikkers fotograferen is een favoriete bezigheid van veel natuurfotografen. Je moet er wel wat voor doen om deze super-fotogenieke diertjes goed voor je lens te krijgen. Wat precies? Dat vertelt Roots fotoblogger Bert Kok.

“Een zomerse dag. Hoe fijn is het dan om een comfortabel plekje uit te zoeken en daar urenlang te genieten van de zonnestralen die aanvoelen als een warme deken. Nee ik heb het niet over mensen die van zonnebaden houden, maar over boomkikkers.

Wil je boomkikkers fotograferen, dan kun je namelijk het beste gebruik maken van de warmere zomerdagen. Het zijn koudbloedige dieren, dus gebruiken ze de zon om op te warmen terwijl ze zo veel mogelijk stilzitten om energie te sparen. Maar té warm, dat vinden ze dan weer niet fijn. Op die gloeiend hete momenten zitten ze liever in de schaduw. Met deze informatie in je achterhoofd, kom je al een heel eind wanneer je boomkikkers wilt gaan fotograferen.

Kwetsbare leefgebieden

Maar hoe zoek je naar boomkikkers? Waar moet je op letten? Allereerst is het goed om te weten dat boomkikkers niet overal in Nederland leven. Je zult dus een leefgebied moeten weten om de zoektocht te beginnen. Met het delen van locaties van kwetsbare soorten (dieren/planten) moet je altijd voorzichtig zijn. Het gevaar van verstoring ligt altijd op de loer. Toch is een eenvoudige zoekopdracht op het internet al voldoende om achter de leefgebieden te komen. Het is dan wel ontzettend belangrijk om voorzichtig met het gebied en de kwetsbare diertjes om te gaan.
Het gebied waar ik graag kom, heeft zelfs een heuse boomkikker wandelroute. Zo proberen natuurorganisaties verstoring aan het gebied te voorkomen, volg het pad en je komt ze vanzelf tegen. Geen noodzaak om zelf door struiken te gaan struinen. Slim!

Zoeken naar boomkikkers

Maar goed, waar let je dan op als je gaat zoeken naar boomkikkers? Je zoekt kleine diertjes, van één centimeter tot ongeveer vijf centimeter. Groen gekleurd. Sommige zijn felgroen, andere zijn meer geelgroen. Ze zijn erg goed gecamoufleerd en je loopt er zo aan voorbij. Dus loop niet te snel! Scan zorgvuldig en systematisch elke meter struik, van hoog naar laag. Let daarbij op afwijkende vormen en kleuren in en op de struik.

Niet in bomen

Dan de vegetatie. Ondanks dat het boomkikkers zijn, zitten ze niet vaak in bomen. Zoek naar braamstruiken, hier zitten ze veilig tussen alles prikkels. Vaak zitten ze bovenop de bladeren, soms op de vruchten zelf. Ook rietkragen aan de rand van het water zijn een geliefde plek. Mijn ervaring is dat daar vaak de jonge dieren zitten. Het mooie van de rietkragen is, dat ze daar in een andere positie kunnen zitten dan bij de braamstruiken. Met wat geluk klimmend omhoog!
Als laatste de weersomstandigheden. Warmte, daar houden ze wel van mits het niet té warm is. Een briesje is geen probleem, maar bij een stevige koude wind zoeken ze ook wat beschutting op. Hou daar dus rekening mee.

boomkikkers

Techniek

Mijn foto is gemaakt op een zonnige dag met een licht briesje. Ondanks de goede omstandigheden, kon ik maar weinig kikkers vinden. Toen ik dit volwassen exemplaar zag zitten, was ik erg verrast. Verticaal hangend aan een blad. Wat nou zwaartekracht? Zo zag ik ze nog niet eerder zitten, leuk! Gebruik maken van de zon die soms wel en soms niet achter een wolk tevoorschijn kwam maakte ik deze foto, waarbij het licht mooi op de kikker viel.

Met mijn 150 millimeter macrolens kies ik voor een zo klein mogelijk diafragma (f/2.8) en stel scherp op het oog. Er is genoeg licht dus de ISO kan ook laag blijven (ISO400). Mijn camera berekent ondertussen zelf de sluitertijd (1/500). Doordat de glibberige, gladde huid van boomkikkers al snel zorgt voor overbelichte vlekken kies ik ervoor om de foto 2/3 stop onder te belichten. Zo voorkom ik dat er uitgebeten plekken op de huid van de kikker te zien zijn.”

Tips

Heb je zin om ook boomkikkers te gaan fotograferen? Houd hier dan rekening mee:
• Heb je een kikker gevonden? Grote kans dat er op dat stukje nog meer zitten!
• Wacht met fotograferen totdat er een wolk voor de zon schuift, dit voorkomt glinstering van de huid.
• Een relaxte kikker zit met zijn voorpoten onder zijn hoofd geschoven. Stoor ze niet door te dichtbij te komen, ze zullen dan van houding veranderen.
• Pak geen kikkers op, raak ze niet aan!
• Zo tegen de middag is de kans op kikkers aanzienlijk groter dan in de (koudere) vroege ochtend.
• Maak eventueel gebruik van een witte paraplu om het licht diffuus (zachter) te maken. En let daarbij natuurlijk extra goed op of je met dat grote witte ding, de kikkers niet verstoort.

Bert Kok schreef nog meer over boomkikkers.
En ook over reeën fotograferen. En tuinvogels

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je nog veel meer fotografie-inspiratie. Bestel dit nummer snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws