Onbekende lentebloeiers fotograferen: speenkruid in beeld

René Alblas

10 maart 2023 .

Gewoon speenkruid is een prachtig bloemetje, dat ontdekt ook Roots fotoblogger Bert Kok als hij zich erin verdiept. Hij gebruikt hierbij een heel handig hulpmiddel!

“Zodra de  temperaturen in maart gaan stijgen, ga ik het bos in, op zoek naar de bosanemonen. Voorjaarsbloeiers die ik elk jaar wel fotografeer. Onderweg zie ik ook leuke planten met gele bloemen staan. Ze staan tussen de anemonen en vallen echt op, maar ik besef dat ik deze planten nog nooit enige aandacht heb geschonken. Waarom niet? Omdat het voor mij onbekende lentebloeiers zijn? Dat mag toch geen reden zijn, en ik plof op de grond neer en laat de bosanemonen voor wat ze zijn en stort me op het onbekende.

De gele bloem tussen de bosanemonen blijkt speenkruid te zijn. Foto Martin van Isselt.

Een handig hulpmiddel: ObsIdentify

Sinds ik mijn fotografie echt heb verlegd naar de natuur, merk ik pas hoeveel onbekende planten, bloemen, insecten en dieren er in onze omgeving aanwezig zijn. Veel van wat ik weet, heb ik de laatste jaren pas ontdekt. Elk jaar komt daar weer een stukje kennis bij. Om die kennis te vergroten zijn tal van handige hulpmiddelen beschikbaar. Denk aan veldgidsen voor bloemen, insecten, paddenstoelen en ga zo nog maar even door. Onlangs werd ik gewezen op een handige digitale ‘veldgids’ in de vorm van een app. Deze app heet ‘ObsIdentify’ en is reuze handig om wilde planten en dieren te herkennen. Met deze app kun je een foto maken van de onbekende soort, en binnen no-time krijg je de meest voor de hand liggende resultaten te zien. Reuze handig!

Gewoon speenkruid

Terug naar het bos, waar ik tussen de onbekende planten lig. Voordat ik begin met fotograferen, pak ik mijn telefoon erbij. De app ObsIdentify wordt opgestart en al snel weet deze app mij te vertellen dat ik te maken heb met gewoon speenkruid. Wat nou gewoon? Ik ben spontaan verliefd op deze – nu bekende – plant! Het Gewone Speenkruid blijkt ook nog eens buitengewoon fotogeniek te zijn. Weer wat geleerd. Ze groeien vlak boven de grond, dicht bij elkaar en de bloemen steken mooi boven de groen bladeren uit. Hier moet wel wat van te maken zijn.

Techniek

Deze dag staat voor mij in het teken van de lentebloemen, dus mijn uitrusting heb ik ik hierop aangepast. Omdat de planten en bloemen laag aan de grond groeien, heb ik kleding aangetrokken die wel wat modderig mag worden. Verder heb ik mijn 150 millimeter macrolens, een statief, een goud/wit/zilver reflectiescherm en een witte paraplu meegenomen zodat ik zoveel mogelijk elementen zelf onder controle heb. Mijn statief heeft een middenzuil waarmee ik laag tot op de grond kan fotograferen, want dat is wat ik wil: op bloemhoogte foto’s maken. Omdat de zon duidelijk aanwezig is deze ochtend, maak ik gebruik van een witte paraplu, hiermee zet ik het onderwerp in de schaduw en dit zorgt direct voor een diffuus licht. Als laatste pak ik mijn reflectiescherm erbij. Ik ben in het bos, daar is het sowieso wat donkerder dan in een open veld. Om toch een mooi licht op het onderwerp te krijgen reflecteer ik met de witte kant van mijn scherm een lichtstraal op de bloem. Zo heb ik geen donkere schaduwen in beeld.

Harde wind

Mijn setup staat goed, maar op één ding heb ik geen invloed, de wind. Er staat deze dag een harde wind en de bloemen dansen dan ook vrolijk heen en weer. Dit kan ik gelukkig oplossen met de instellingen in mijn camera. Ik wil een kleine scherptediepte, dus ik kies het kleinst mogelijk diafragma: f/2.8. Mijn sluitertijd moet hoog zijn, om de bewegingsonscherpte (door de wind) op te vangen. Ik kies het zekere voor het onzekere en stel mijn ISO in op 800 zodat mijn sluitertijd razendsnel wordt: 1/1600 seconden. Handmatig stel ik scherp op de meeldraden van het speenkruid. Dit is nog een hele uitdaging door de hevige wind. Uiteindelijk ben ik tevreden met de compositie en de instellingen. Omdat mijn onderwerp niet stil blijft staan en ik toch een foto wil met de meeldraden scherp, schiet ik een aantal foto’s in ‘burst’-modus. Hierdoor vergroot ik de kans dat ik een foto maak met de scherpte op de juiste plek. Dit herhaal ik een aantal keren totdat ik op mijn scherm een foto zie waarmee ik tevreden ben. Job done!”

Tips

• Er zijn tal van apps voor fotografen en natuurliefhebbers, waarvan ObsIdentify er maar één is. Een andere leuke app is BirdNet: aan de hand van vogelgeluiden erachter komen welke vogel je hoort.
• Neem tijd voor het maken van een compositie, zorg ervoor dat je onderwerp eruit springt door deze voor een lichte (of donkere)  vlek in de achtergrond te plaatsen. Een stapje naar links en rechts kan wonderen doen voor je achtergrond.
• Herhaling in een foto is altijd interessant. In mijn foto zie je deze herhaling terug in vorm en kleur.

Waar kun je speenkruid goed fotograferen? We geven 3 hotspots voor speenkruid.

En dit zijn 5 goede plekken om bosanemomen te fotograferen.

Hier vind je nog veel meer foto-inspiratie.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie