Een heikikker fotograferen, zo doe je dat

René Alblas

10 maart 2021 .

De heikikker is het hele jaar een fotogeniek diertje. Maar in het voorjaar wordt hij extra mooi door zijn blauwe kleur. Let goed op want vanaf half maart kan het gebeuren. Lees hoe Bert van Elten deze foto maakte.

“Ieder voorjaar is het weer een uitdaging om de heikikker in zijn mooie blauwe paringskleur vast te leggen. Vanaf half maart staat deze gebeurtenis in mijn agenda. Bij ons in de buurt van Barneveld zijn enkele natuurgebiedjes, waar de heikikker zich in het voorjaar laat zien.

De omstandigheden zijn echter per jaar verschillend en sommige jaren laten de kikkers zich niet of nauwelijks zien. Of net midden in de week als je druk met werk bent en er eigenlijk geen middagje vrij voor kan nemen.

Deze foto maakte ik enkele jaren geleden toen het allemaal een keer echt mee zat. Om heikikkers te fotograferen hoef je eigenlijk niet vroeg uit je bed. Veelal laten de kikkers zich pas zien en horen als ze een beetje zijn opgewarmd, deze foto is dan ook in het begin van de middag genomen, midden maart.

Het water in voor de heikikker

Voor de benodigde sfeer kies ik dan het liefst voor een tegenlichtopname. Waar sommigen misschien voor een macrolens zouden kiezen, heb ik deze foto gemaakt met een telelens, 700 millimeter wel te verstaan op een full-frame camera.

Dit gaf me niet alleen de gelegenheid voldoende afstand van de kikker(s) te houden, maar gaf me uiteindelijk ook een fraaier bokeh (de onscherpe lichtvlekken in de achtergrond).

Een dergelijk laag standpunt houd wel in: driepoot plat in het water en zelf (bij voorkeur in een waadpak) op de knieën erachter. Een hoekzoeker is dan een handig hulpmiddel.

Techniek

Ik gebruikte een Canon 5D MIII, een Canon 500 millimeter lens met 1.4 extender op driepoot, diafragma f/5.6,  sluitertijd 1/1000,  ISO 320, 1 stop overbelicht, geen filters, geen flits.

Tips

• Pak je kans als er blauwe heikikkers zijn waargenomen. De kleur is maar enkele dagen aanwezig!

• Niet alle mannetjes kleuren blauw in deze tijd, In populaties met lage dichtheid blijven mannetjes vaalgrijs tijdens de voortplanting.

Luister hier naar het speciale geluid dat de heikikker in deze voortplantingstijd maakt (handig om te weten of je in de buurt bent).

• De heikikker is nogal schuw en duikt snel onder als iemand in de buurt komt. Benader ze dus voorzichtig en voorkom verstoring zoveel mogelijk.

Kijk hier voor meer fotografeer inspiratie.

——

“Meer lezen over natuurfotografie? Bestel dan Roots online. Dat kan hier. En zonder verzendkosten!!!”

——

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht