Het verhaal achter de foto: drieteenstrandlopers bij de Brouwersdam

René Alblas

16 september 2020 .

Deze schitterende foto van drieteenstrandlopers bij de Brouwersdam werd geselecteerd bij de 35 beste inzendingen van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Bij de vakjury haalde de foto een tweede plaats in de categorie Vogels. In deze aflevering van de rubriek Uitgelicht komt de maker, Jean-Pierre Bonnel, aan het woord:

“Drieteenstrandlopers zijn, zoals de naam het zegt, te vinden aan het strand tegen de waterlijn.  Je kan ze heel het jaar door zien maar hun concentratie is het grootst in de winter. Bij laag water verplaatsen ze zich tot aan de vloedlijn. Ze verplaatsen zich met de golven mee, op zoek naar voedsel. Hiermee creëren ze een druk en schattig schouwspel

Wanneer het hoog water wordt verzamelen ze zich in groepen langs de vloedlijn. Je ziet dan een massa vogeltjes op een kleine oppervlakte.

Plat op de buik voor de drieteenstrandlopers bij de Brouwersdam

Ik ben plat op mijn buik gaan liggen om een zo laag mogelijk standpunt te hebben.  Hierdoor komen de vogels los van de achtergrond. Regelmatig werden ze opgeschrikt door de brekende golven op de stenen.  Daarbij vlogen ze op om daarna weer op dezelfde plek neer te komen. En dan maar wachten…

En inderdaad na lang wachten gebeurde het.  Eén vogel overzag het geheel en  maakte mijn beeld compleet.

Techniek

Ik gebruikte een Canon EOS 7D MII camera, een Canon 500 millimeter lens met Canon 1.4 extender. Diafragmaf/7.1, sluitertijd 1/3200, ISO 500.”

De drieteenstrandloper is uniek onder de strandlopers omdat hij de achterteen mist.

Tips

• Ga regelmatig terug naar dezelfde plek.  Zo leer je de plek beter kennen in verschillende omstandigheden (seizoenen, waterstanden, wind, regen enzovoort).

• Kies voor vogels bij voorkeur een standpunt op ooghoogte.

Meer winnaars zien?

  • Wil je alle winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd zien? Kijk dan hier.
  • De tweede plaats winnaars vind je hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws