Het verhaal achter de winnende foto: een ransuil op z’n kop

René Alblas

8 juni 2022 .

Deze foto van een ransuil haalde de tweede plaats bij de publieksjury van de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Fotograaf Ingrid van Gulick vertelt hoe ze deze foto heeft gemaakt. Maandag 13 juni begint de publieksstemming voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Breng jij dit jaar ook een stem uit?

 

Kun je iets vertellen over hoe de foto tot stand is gekomen?

“In oktober 2020 werd ik getipt door een fotomaatje dat in de buurt een aantal ransuilen in een boom zaten. Aangezien ik ransuilen prachtig vind gingen we snel kijken. Na even zoeken zagen we de uilen zitten. De volgende uitdaging was om ze te fotograferen; de uilen hadden immers niet de makkelijkste plekken uitgekozen.

De uil op de foto zat hoog in een boom vrij dicht tegen de stam aan. Het waaide die dag behoorlijk hard, dus het was heel moeilijk om de uil in beeld te krijgen. Een statief was geen optie. Daarom heb ik de boom als statief gebruikt. Ik heb mijn camera met telelens recht omhoog tegen de boomstam gehouden om te kijken of ik zo een glimp van de uil op kon vangen. In eerste instantie zag ik alleen maar bladeren door mijn lens, tot opeens de wind wat bladeren opzij blies. Wat een geluk, de uil keek recht mijn lens in en…hij had zijn ogen helemaal open! Dat vind ik zo mooi aan een ransuil.

Op dat moment kon ik snel wat beelden maken. Ik was daarna meteen heel enthousiast en super blij met de foto’s die ik heb kunnen maken.”

Kun je iets vertellen over de ransuil?

“De ransuil is een middelgrote uil die opvalt door zijn oorpluimen en prachtige oranje ogen. Hij komt voor in verschillende landschappen, maar een voorwaarde is een  open veld met voldoende muizen. Ze jagen in de schemer en in de nacht.

Vooral in de winter verzamelen de uilen zich in groepen bij elkaar in een boom, de roestplaats. Roestplaatsen kun je herkennen door de braakballen die onder de boom liggen. Meestal zitten ze in naaldbomen en komen ze elk jaar terug.

De ransuilen zijn vaak moeilijk te vinden, omdat ze zich een beetje tegen de stam aandrukken en zo één geheel vormen met de boom.”

ransuil

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

Ik heb deze foto gemaakt met een Sony A 7 III camera met Sony 200-600 millimeter lens, diafragma f/6.3, sluitertijd 1/125, en ISO 800. De foto is een klein beetje gecropt.

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• Bij het maken van zulke foto’s is het handig als je een telelens op je camera zet, de uilen zitten namelijk vaak hoog.

• Om ze te kunnen vinden kun je kijken of er braakballen onder een boom liggen.

• In eerste instantie is het moeilijk om ze te vinden. Je moet goed zoeken tussen de bladeren. Maar als je er eenmaal één ziet, zie je er vaak ook meerdere.

• Thuis kun je op waarneming.nl kijken in welke buurt uilen gezien zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Kijk hier voor het verhaal achter een andere winnende foto.

 

Roots Natuurfotografie-special

In de schitterende Roots Special Natuurfotografie vind je nog veel meer handige tips en inspiratie. Bestel hem nu voor €7,95 in onze webshop. Je betaalt geen verzendkosten in Nederland.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie