Koningspages en koninginnepages, je moet er snel bij zijn!

René Alblas

28 augustus 2019 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Chris Ruijter over het fotograferen van konings- en koninginnepages.

De zomervakantie is voor mij een tijd om uit te rusten. Dat zal bij veel mensen zo zijn. Maar natuurlijk gaat de fototas wel mee. Maar eenmaal aangekomen op onze vakantiestek (zuid-Frankrijk dit jaar) verzand ik al snel in genieten van de kinderen en gewoon lekker niets doen. Veel foto’s levert dat niet op.

Langs een strandje

Op de camping zelf, gelegen op 1.500 meter, krioelt het van de vlinders. Dambordjes, Boswachters en Parelmoervlinders in soorten en maten, ik moet ze één voor één de tent uit jagen. Maar veel foto’s heb ik er niet van gemaakt. Doordat het bergmeertje bij de camping ook op zo’n 1.500 meter ligt, is het vaak ‘net lekker’ genoeg om in te zwemmen. Maar vaak dalen we ook af naar het grote stuwmeer om daar een afgelegen strandje op te zoeken. Tijdens het bezoek van zo’n strandje roept mijn zoon ineens  ‘hé, papa, wat zijn dat?!’ Aan de overkant van het stroompje zie ik tot mijn verbazing niet één, niet twee, maar een hele familie koningspages. Ik kijk nog eens goed en zie dat ook de vrouwen des huizes, de koninginnenpages zijn aangesloten. Ze doen zich en masse tegoed aan de mineralen die beschikbaar zijn gekomen in het drooggevallen slijk. Ik grijp mijn camera, waarop uiteraard mijn macrolens bevestigd zit. De brandpuntsafstand 100 millimeter is nu eenmaal ook een prachtige portretlens!

Invalshoek

Ik steek het water over en sluip naderbij. Wat zenuwachtig zijn ze wel, maar de drang naar zouten overwint het van de angst voor roofdieren. Het licht is overvloedig en keihard, het is zoeken naar de juiste invalshoek. Ik draai mijn diafragma wat dicht om voldoende scherpte, en scherptediepte, te krijgen. Als je er zo dicht op zit, hoef je niet je maximale diafragma-opening aan te houden om een mooie vage achtergrond te krijgen. Ik schiet tussen de f/5.6 en f/8 en probeer meer dan één dier tegelijk op de foto te zetten. Dat valt nog niet mee, ze zijn zo beweeglijk!

Voor ik het weet zijn ze eigenlijk allemaal weer gevlogen en is het feest voorbij. Ze hebben hun ‘shot’ gehad voor vandaag en gaan doen wat ze de rest van de dag van plan zijn. Ons verwonderen met hun koninklijke schoonheid.

Helaas is de koninginnepage iets aangesneden op de foto, maar ik heb wel twee prachtige vlindersoorten op één foto!

Tips:

– neem altijd je camera mee, ook al verwacht je geen zin en/of geen onderwerpen!

– voel je niet schuldig als je een keer geen zin hebt om er op uit te gaan, het is vakantie!

– bij hard licht, probeer wat verschillende hoeken om je foto te maken, draai om je onderwerp heen. Vaak valt het zonlicht tóch van een kant en kun je gebruik maken van tegenlicht of juist van mee-licht.

 Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws