Mini-masterclass van Edwin Giesbers: de ideale zonnedauw foto

René Alblas

24 juni 2020 .

Sundew; Drosera intermedia;

Met deze foto van kleine zonnedauw viel fotograaf Edwin Giesbers onlangs in de prijzen bij de Amerikaanse fotowedstrijd “Big Picture Natural World Photography Competition”.  Deze foto is ook terug te vinden in het Rootsboek Macrofotografie, de kunst van close-ups. Edwin vertelt hoe je zo’n foto kunt maken.

Ze lokken hun prooi met heerlijke geuren, opvallende kleuren en nectar. Om die prooi vervolgens heel ingenieus via vallen, verdrinkingen en kleverige substanties te vangen en daarna te verteren. We hebben het hier over vleesetende planten. Er zijn meer dan 600 soorten planten – verdeeld over 5 families – die zich hebben toegelegd op het vangen van levende prooi. De bladeren zijn bezaaid met klierharen met vele druppels die prachtig glinsteren als het zonlicht op de plant valt. Maar in deze klierharen schuilt ook het gevaar, want hierop bevindt zich een kleverige substantie waarmee ze allerlei kleine dieren vangen.

Drie soorten zonnedauw

In Nederland komen drie soorten voor: de kleine, de ronde en de lange zonnedauw. Onweerstaanbaar zijn ze voor insecten! Muggen, vliegen, maar ook juffers vallen ten prooi aan deze plant. De kleine zonnedauw is de meest algemene soort. Het zijn kleine plantjes waar je bij een wandeling in een vennengebied snel aan voorbij kunt lopen. Van een afstand vallen ze vaak alleen op als kleine rode polletjes tussen de vegetatie. Maar het is de moeite waard om ze van dichtbij te bekijken. Liggend op de grond en kijkend naar de plant in het tegenlicht lijkt het wel alsof je naar een vuurwerkshow kijkt. Prachtige vleesetende botanische schoonheden dicht bij huis!

Reflectie in achtergrond

De meest voor de hand liggende benadering is die waarbij je dicht bij de plantjes foto’s maakt en je scherpstelt op een blad iets verder weg. De onscherpe en dichterbij gelegen bladen creëren zo met hun kleverige druppels mooie bokehbolletjes (lichtvlekken) die het beeld vullen. Aangezien zonnedauw dicht bij het water groeit, kun je ook bij het eerste licht de reflectie van de zon in het water achter de plant in beeld proberen te brengen. Deze benadering levert weer andere foto’s op die zeker de moeite waard zijn.

zonnedauw

Door de reflectie van de opkomende zon in het water als achtergrond te gebruiken ontstaat een fijne warme tint die past bij de kleine zonnedauw.

Techniek

Edwin gebruikte een Nikon D750 camera met een 90 millimeter macrolens. Diafragma: f/6.3, sluitertijd 1/2000 en ISO 200.

Plantenfotografie tip

• Voor plantenfotografie is niet een heel arsenaal aan objectieven nodig. Voor het merendeel van de soorten planten volstaat een macro-objectief van rond de 100 millimeter. Bij grotere planten als het soldaatje of een gele lis – die je in z’n geheel op de foto wilt zetten met een onscherpe voor- en achtergrond – werkt een langer tele(zoom)objectief prima. Doordat zo’n plant in zijn geheel zo groot is, krijg je bij het volledig afbeelden van de plant met een 50 of 100 millimeter macro-objectief te veel scherpte op de voor- en achtergrond. Met een telelens kun je op anderhalve meter – minimale instelafstand van deze lens – ook aardige close-ups maken en daarmee creëer je dan onscherpte voor en achter de plant.

De tekst van dit artikel komt grotendeels uit het Roots fotoboek Macrofotografie, de kunst van close-ups, geschreven door Edwin Giesbers. Dat kun je hier bestellen, gratis verzending!.

Meer natuurfotografie tips en inspiratie vind je hier.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws