Geweldige ervaring: een ontmoeting met een “gekke” auerhoen

René Alblas

14 april 2021 .

Het zal je maar overkomen: een auerhoen die zijn territorium verdedigt en in volle vaart op je afstormt. Het overkwam Roots fotoblogger Stefan Gerrits. Lees zijn spannende verslag:

“Als je tijdens de lente ooit oog in oog komt te staan ​​met een auerhoen, dan is de kans groot dat je dat je hele leven niet meer vergeet. Het auerhoen lijkt een beetje op een korhoen, maar is veel groter, zijn staart ronder en hij mist de strepen op zijn vleugels die de korhoen wel heeft. Oh ja, ik zou het bijna vergeten, het karakter is ook “een beetje” anders. En zeker tijdens de vroege lente, van midden maart tot midden april.

Auerhoen vol testosteron

Eind maart had ik mijn auto geparkeerd aan de rand van een nationaal park in het zuiden van Finland, om vervolgens een aantal kilometer op een onverhard pad door het bos te lopen richting een uitkijkpunt om baltsende korhoenders te aanschouwen. Het viel me al op dat het pad, bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw, bezaaid was met uitwerpselen. En ineens was daar ook het herkenbare dubbel geklik. Van boven. Op het moment dat ik omhoog kijk, zie ik een grote, imposante, zwarte vogel op me afstormen. Het auerhoen, vol met testosteron. En ik ben de indringer. In het noorden van Europa staan de mannelijke auerhoenderen ook wel bekend om hun strijdlustige, agressieve, gedrag, voor en tijdens de paartijd. Ze schuwen geen mensen, en halen alles uit de kast om indringers, zoals ik, te verjagen.

Ontbossing

Deze strijdlustige auerhoenderen worden ook wel ‘gekke auerhoen’ of ‘hullu metso’, in het Fins genoemd. Het verhaal van de ‘gekke auerhoen’ is een triest verhaal omdat het simpelweg het resultaat is van de ontbossing met als gevolg een afname van de lokale auerhoen populatie, en dus geen andere mannetjes om mee te concurreren. Maar goed, ik ben er, sta in zijn territorium, word uitgedaagd en vervolgens aangevallen.

Ademwolkjes

Het is net na 7 uur in de ochtend, de zon schijnt en het is frisjes, -5 graden Celsius. Ik blijf het auerhoen goed aankijken en neem langzaam wat afstand, met mijn camera in mijn hand. Dan komt hij weer op me afstormen, ik neem weer afstand, nog steeds met mijn camera in de hand, en zo blijft het een tijdje een kat en muis spel, waarbij ik steeds op mijn hoede moet zijn. Tijdens het terugtrekken maak ik steeds een aantal foto’s. Ik kies daarbij een laag standpunt, met het auerhoen tussen de zon en mij in en heb een achtergrond die bestaat uit donkere sparren. En de bonus zijn de kleine wolkjes adem of waterdamp die uit de bek van het auerhoen komen. De perfecte omstandigheden voor een onderbelichte foto met tegenlicht.

Na een paar minuten ben ik blijkbaar uit zijn territorium verdwenen want hij besluit me niet meer te volgen. Het auerhoen mag trots zijn, hij heeft zijn rivaal verslagen.”

 

Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF70-200mm f/2.8L IS II USM, 200mm, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/5000 ISO 200, onderbelicht -13/3

 

auerhoen

Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF70-200mm f/2.8L IS II USM, 200mm, diafragma f/4.0, sluitertijd 1/200 ISO 640, overbelicht 5/3

 

auerhoen

Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF70-200mm f/2.8L IS II USM, 200mm, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/5000 ISO 200, onderbelicht -11/3

Hier vind je nog veel meer foto-inspiratie.

Meer lezen over natuurfotografie?
Koop dan de nieuwe Roots van april! Coronaproof? Bestel dan het nummer online, dan krijg je het zonder verzendkosten thuisgestuurd.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws