Spannend: Notenkrakers fotograferen

René Alblas

27 oktober 2021 .

Een droom van veel natuurfotografen: notenkrakers fotograferen. Roots fotoblogger Stefan Gerrits deed het en met wat voor een resultaat! Lees zijn verhaal:

“Elke maand heb ik wel één of twee favoriete onderwerpen om te fotograferen. Vanaf oktober begint het uilenfotografieseizoen weer, maar de uilen staan op nummer twee. De fotogenieke notenkrakers zijn toch echt mijn favoriete onderwerp in oktober. Van augustus tot oktober -en soms tot in november- scholen voornamelijk de jonge notenkrakers samen, in groepen van acht tot twaalf individuen. Dit helpt de notenkrakers om elkaar wat beter te leren kennen en een partner voor het aankomende broedseizoen uit te zoeken. De notenkrakers paren voor het leven, dus deze periode is van essentieel belang.

2.000 tot 4.000 paren

In Finland, waar ik woon, zijn twee ondersoorten te vinden van de notenkraker, de Nucifraga caryocatactes caryocatactes, de meest voorkomende en Nucifraga caryocatactes Macrorhynchos. De totale broedpopulatie in Finland wordt geschat op zo’n 2.000 tot 4.000 paren.

Korte gevechten

Om de notenkrakers te zoeken en te fotograferen rijd ik altijd naar de laatste echte wildernis rondom Helsinki, Sipoonkorven Kansallispuisto oftewel het Sipoonkorpi Nationaal Park. Het park wordt gekenmerkt door de grote hoogteverschillen, vele kale rotsvlakten en steile kliffen. Precies de omgeving waar de notenkrakers zich thuis voelen. Heb ik ze eenmaal gevonden, dan focus ik me op het territoriale gedrag van de vogel. De notenkrakers zijn constant bezig om voedselvoorraden te verdedigen, wat leidt tot korte, stevige, gevechten. Die actie, daar ben ik op uit, en die wil ik dan ook maar al te graag vast leggen. En of dat gelukt is? Nou en of.

Prijs

De Finse Natuurfotowedstrijd (Vuoden Luontokuva) is de grootste in de Scandinavische landen en nog steeds de grootste nationale natuurfotografiewedstrijd ter wereld. Alle foto’s die deelnemen aan deze competitie zijn gemaakt in Finland. De competitie loopt al meer dan 40 jaar en afgelopen jaar namen er meer dan 13.000 foto’s deel, verdeeld over negen verschillende categorieën. Met de foto van deze twee emotionele kibbelende notenkrakers heb ik dit jaar de categorie ‘Vogels’ gewonnen.

notenkrakers

Er is nog veel meer te lezen over deze bijzondere vogel, zoals deze vijf weetjes over de notenkraker.

Tip

Wil jij ook meer opwinding, drama of spanning in je foto’s, maak dan gerust gebruik van flinke onderbelichting. De techniek van onderbelichting komt het best tot zijn recht bij de wat engere, mystieke en/of krachtrijke onderwerpen. Maar kan ook helpen om onderlinge emoties zoals agressie vast te leggen. En houd je niet in, -3, or zelfs -4 EV kan vaak prima. Als je onderwerp lichte delen heeft, of als je tegen het licht in fotografeert, en de achtergrond al wat donkerder van kleur is. Een voorbeeld van dat laatste kun je zien op deze foto van de notenkrakers waar de achtergrond bestaat uit donkergroene sparren. Door onder te belichten worden die donkere sparren, simpelweg zwart van kleur.”

Techniek

Camera: Canon EOS 5D Mark IV met Canon EF500mm lens,  diafragma f/4.0, sluitertijd 1/1250 ISO 400, onderbelicht -4.

Op de site van Roots vind je nog veel meer inspirerende natuurfotografietips.

Nu verkrijgbaar: Roots van november 2021

Het nieuwe novembernummer van Roots is nu verkrijgbaar. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws