Een baardman in het riet

René Alblas

22 juli 2020 .

Met deze prachtige opname van een baardman in het riet won Eric van Hul de Roots Foto van de Maand april/mei wedstrijd. Het verhaal achter de foto:

“De foto heb ik genomen op 24 januari 2019. De baardman is één van mijn favoriete vogels, maar laat zich niet altijd gemakkelijk fotograferen. Ik weet ondertussen dat begin oktober samen met de wintermaanden de beste tijd is om deze mooie vogeltjes te spotten.  Bijkomende voorwaarde is bijna windstil weer.  De weersvoorspelling voor die dag was lichte vorst  en bijna geen wind en ik had een dagje vrij genomen om het Groot Rietveld te bezoeken.  Ik hoopte op berijpt riet en was wat teleurgesteld toen ik ’s morgens merkte dat de temperatuur toch lichtjes positief was. Baardmannetjes zijn niet bepaald schuw maar ik moest die ochtend toch wel een heel poosje wachten tot een foeragerend groepje dicht genoeg in de buurt kwam. De laagstaande winterzon samen met de oplossende sluierwolken gaven een mooi licht en ik kon een lange reeks foto’s maken.

Vrouwtjes baardman

Ik concentreer me dan steeds op de mannelijke vogels met hun typische baardjes tot mijn oog viel op een iets geïsoleerd vrouwtje dat mooi boven op het riet in dwarsprofiel zat. Wat vooral in het oog sprong was de houding van het vogeltje, helemaal in zichzelf gekeerd . Qua compositie was dit eenvoudig , geen regels van derden of gulden sneden maar gewoon recht in het midden.

Ik heb die dag veel foto’s van baardmannetjes kunnen maken maar alleen deze straalde een bepaald gevoel uit.

Techniek

Wat de technische kant van de foto betreft, deze is genomen vanaf een statief met een canon 5D markIV met daarop een canon 600mm f/4 en 1.4 converter zodat ik een effectieve brandpuntafstand van 840 millimeter kreeg .

Ik had gekozen  voor het grootst mogelijk diafragma om de achtergrond zo wazig mogelijk te houden, in dit geval f/5.6 . Er was die ochtend niet zo heel veel licht, als sluitertijd had ik  1/1000 gekozen om toch geen bewegingsonscherpte te krijgen terwijl de ISO waarde op AUTO ISO stond .

Ik hou dan alleen nog in de gaten dat er geen te hoge ISO waarde gekozen wordt maar weet uit ervaring dat dit fototoestel bij vrij hoge ISO waarden nog mooie beelden geeft.  Bij deze foto was de ISO waarde 1250.

Er was wel wat tegenlicht , als belichtingscompensatie had ik + 1 1/3.  Ik let er steeds op hoe de belichtingsverhouding is tussen  achtergrond en het onderwerp en tracht dit steeds  te compenseren.

Groot Rietveld

De foto is genomen op het Groot Rietveld , een natuurgebied te Kallo bij Antwerpen. Ik woon daar in de buurt en heb me er op toegelegd om uitsluitend in mijn directe omgeving aan natuurfotografie te doen.  Verre reizen maken naar exotische vogels of speciaal ingerichte fotohutten bezoeken zijn niet mijn ding.

Ik heb intussen geleerd dat er tussen de industrie van de Antwerpse haven nog heel wat natuur valt te ontdekken. Jammer genoeg is er een voortdurende ongelijke strijd tussen natuurbehoud, industrie – havenuitbereiding en landbouw waarbij de haven steeds de sterkste partij is. Het valt me op dat wanneer de natuur ergens kansen krijgt er steeds mooi dingen gebeuren. Natuurorganisaties moeten hier veel werk doen om de natuur zo weinig mogelijk in een hoekje te laten duwen en ik vind dan ook dat de plaatselijke natuurorganisaties mee verdienste hebben aan deze foto. Dankzij hen bestaat het Groot Rietveld.

 

baardman

Tip

• Staar je niet blind op het onderwerp dat je aan het fotograferen bent. Soms kan er vlakbij een nog mooiere fotogelegenheid zijn.

Kijk hier voor nog veel meer verhalen achter een foto.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht