Vlinders fotograferen: Dambordjes in de Eifel

René Alblas

1 juli 2020 .

Beginners, ervaren fotografen en profs: vlinders fotograferen blijft een mooie tak van sport. Vooral als je van vroeg opstaan houdt. Fotograaf Bjorn van Lieshout vertelt.

“Als ik ga fotograferen blijf ik meestal vrij dicht bij huis, slechts een paar keer per jaar ga ik wat verder weg. Ik kom al jaren met veel plezier  in de Duitse Eifel. De prachtige kalkgrasvelden zijn een echte hotspot voor vlinders. Er vliegen hier niet alleen heel veel vlinders, maar ook nog eens verschillende soorten die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Bovendien is het iedere keer een verrassing wat ik zal zien. Iedere maand vind je er  weer andere soorten.

Dambordjes

Vorig jaar was ik begin juli weer in de Eifel. Het voordeel als je wat vaker gaat, is dat je het gebied begint te kennen. Het duurde dan ook niet lang voordat ik de eerste vlinders op hun slaapplek vond. Het waren enkele tientallen dambordjes die zich op een klein veldje hadden verzameld. Het dambordje is ook zo’n mooie soort die we in Nederland bijna niet meer tegenkomen. Alleen in het meest zuidelijke puntje van Limburg vind je soms nog een paar zwervende exemplaren.

Onderwerp in de schaduw

Sommigen vlinders zaten ver in het veld, maar anderen gelukkig meer aan de rand zodat we ze gemakkelijk konden fotograferen. Toen een half uurtje later de zon erbij kwam werd het echt genieten. Langzaam vouwden de dambordjes hun vleugels open en bleven dan even zitten in de zon om zich op te warmen. Dit gaf ons een uitgelezen kans om ze te fotograferen.

Met de zon erbij kun je eens een andere techniek te gebruiken, waarmee je een mooie lichte achtergrond krijgt zonder dat je onderwerp overbelicht is. Hierbij werk je met een witte paraplu (flitsparaplu), een reflectiescherm, of desnoods gewoon je hand en plaatst daarmee het onderwerp in de schaduw. Als je ervoor zorgt dat alleen je onderwerp in de schaduw valt en de achtergrond niet, dan is de achtergrond in verhouding tot het onderwerp veel lichter. Door de belichting in te stellen op het onderwerp krijg je een foto met een zomerse uitstraling.”

De instellingen

Gelukkig was het ’s morgens vroeg nog redelijk windstil. Hierdoor kon ik werken met een sluitertijd van 1/60 seconde. Om de mooie, lichte achtergrond te krijgen en de vlinder goed te belichten moest ik 2 stops overbelichten. Gelukkig was er voldoende licht, waardoor deze instellingen een diafragma van f/14 opleverden. Perfect om de vlinder geheel scherp op de foto te krijgen en ook nog een beetje variatie in de achtergrond te houden.

De tip van Bjorn

• Een flitsparaplu of een reflectiescherm zijn niet duur. Voor een paar tientjes zijn ze al te koop. Het voordeel van een witte paraplu is dat hij gemakkelijk te hanteren is. Het voordeel van het reflectiescherm is dat het multifunctioneel is. Bekijk wat voor jou het beste is, voor de prijs hoef je het niet te laten.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s

Wil je meer weten over het dambordje lees dan deze interessante blog van Bjorn van Lieshout.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht