Blauwe reiger of purperreiger?

Daniël Mulder

21 december 2020 .

De blauwe reiger is in de lage delen van Nederland een gewone verschijning. Hoe anders is dat met zijn lookalike, de veel zeldzamere purperreiger. Hoe houd je deze twee vogels uit elkaar? Nou zo:

Purperreiger: slangachtige kop, zwart voorhoofd, snavel lang en dun, dunne hals, smalle zwarte streep in nek, bruine schoudervlek, grijsbruine bovenzijde. Illustraties: Jasper de Ruiter

Algemene indruk: de blauwe reiger is een grote, stevig gebouwde reiger met grotendeels grijze bovenzijde en grijswitte onderdelen. De purperreiger is een grote, wat slungelige en vaak donker ogende reiger.
Vlucht: blauwe reiger vliegt met langzame, iets onregelmatige vleugelslagen, met sterk gebogen vleugels. De purperreiger vliegt met iets meer rukkende vleugelslagen, met een duidelijk dunnere hals die een diepere knik maakt.

Opvallend: bij de purperreiger steken de achtertenen recht omhoog, terwijl de blauwe reiger ze samengevouwen houdt.

Blauwe reiger: wit voorhoofd, krachtige en dolkvormige snavel, grijze hals met zwarte vlekken, dikke hals, grijze hals met zwarte vlekken, zwarte schoudervlek, grijze bovenzijde.

Gedrag: de blauwe reiger zie je ook in de stad en is vaak tam. De schuwe purperreiger komt alleen in buitengebied.

Geluid: blauwe reiger roept een luid en rauw ‘kah-ahrk’; purperreiger een rauw ‘krrek’.

Stand: blauwe reigers zijn grotendeels standvogels; purperreigers trekken in het najaar naar Afrika en overwinteren slechts incidenteel in Nederland.

Kijktip

Blauwe reigers zie je overal in de buurt van open water; ze broeden net zo goed in kolonies in moerasbos als in stadsparken. Purperreigers nestelen uitsluitend in moerasgebieden en rietbedden. Hun grootste kolonies zijn te vinden in de Zouweboezem bij Ameide, Nieuwkoopse Plassen, Naardermeer en de Hoge Boezem bij Kinderdijk. Wanneer je hier gaat posten, zie je ze vanzelf heen en weer vliegen. Een jagende purperreiger zie je bijna nooit, maar de beste kans hierop maak je ’s ochtends vroeg of in de avondschemering.

Meer natuurartikelen over reigers

Foto header: Niels Kooyman


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels