Leestip voor de zomer: het vogelboek ‘Het roodborstje’

Daniël Mulder

21 juli 2020 .

De roodborst is een van de meest geliefde tuinvogels. Maar wat weten we echt van deze fanatieke zanger, die zijn ‘rode borst’ pas later krijgt?  In het geweldige boek Het roodborstje, een biografie beschrijft Stephen Moss een jaar uit het leven van de roodborst. Roots belicht 5 opmerkelijke ‘roodborstfeiten’ uit het boek. 

1 Leef snel, sterf jong

Bovenstaande lijkt een beetje van toepassing op de roodborst. Ze worden zelden ouder dan twee jaar en de gemiddelde roodborst heeft meer dan 50 procent kans om voor zijn eerste verjaardag het leven te hebben gelaten.

roodborstje

Foto: Peter van Wieringen

2 Waar is de rode borst?

Jonge roodborstjes, die meestal vanaf het einde van de lente in de tuin verschijnen (in maart begint het broedseizoen), zijn in vorm, grootte en gedrag gelijk aan hun ouders. Maar ze missen hét herkenningspunt: de rode borst. Hun verenkleed is bruin en gespikkeld met lichtere vlekken aan de boven- en onderzijde. Pas in de herfst krijgen ze hun volwassen kleed met de beroemde oranjerode voorkant.

3 Roodborstje? Waarom heet hij eigenlijk niet oranjeborst?

De kleurnaam ‘oranje’ dook in Engeland pas op in 1557, dat is honderd jaar nadat de naam ‘redbreast’ voor het eerst werd genoemd. Degene die de naam ‘redbreast’ heeft bedacht voor de roodborst, kende de kleur oranje dus niet. Dat verklaart waarom de roodborst niet als oranjeborst door het leven gaat.

roodborstje

Foto: Denis Bitter

4 Nestelende vrijbuiter

De roodborst begint zo rond maart met het bouwen van een nest. Het lijkt ze eigenlijk weinig uit te maken waar dat precies is, als het maar een beetje beschermd is. Meestal is dat in een heg of klimop, maar in het verleden zijn er op de volgende plekken nesten gesignaleerd: in een brievenbus, jampot, huifkar, stoomboot, schedel en een oude laars …

5 Proper vogeltje

Net als veel andere zangvogels zijn roodborstjes proper van aard. Ze doen hun best om hun nest schoon en opgeruimd te houden. Als de kuikens zijn gevoerd moeten ze natuurlijk poepen, maar daar is iets op bedacht: hun uitwerpselen komen ingepakt in een soort poepzakje naar buiten. Babyroodborstjes produceren ongeveer elke 3 uur zo’n poepzakje, dus het is wel handig dat de ouders de zakjes makkelijk kunnen verwijderen.

roodborstjeMeer weten over het roodborstje?

Foto header: Francisca Bakker


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels