Gaat de tapuit vooruit?

Paul Bohre

30 april 2018 .

Afgelopen weekend deed een tweede groep Roots Vogelmagazine lezers Texel aan voor een weekend vogels kijken. Wat het meest opviel was het aantal waargenomen tapuiten. Op een bepaald moment zagen we zelfs zeven tapuiten bij elkaar. Gaat de tapuit vooruit?

 

De tapuit, een prachtige zangvogel die in de duinen leeft, heeft het al langere tijd moeilijk. Als broedvogel van open, zandige gebieden heeft hij veel te lijden gehad onder de verruiging en vergrassing van heide en het open duinlandschap. Bovendien kreeg deze vogel te maken met de achteruitgang van de konijnenpopulaties in het duin. Tapuiten broeden namelijk graag in konijnenholen, maar door de afname van konijnen ontstond een tekort aan nestgelegenheid.

 

Klapekster of tapuit

Ik schreef er toevallig in het voorjaarsnummer van Roots Vogelmagazine het volgende over. Ik citeer: “Een van mijn eerste vogelweekends vindt plaats in 1974 nabij De Slufter op Texel. Nog steeds een van mijn favoriete vogelplekken. Een van mijn vogelvrienden is richting vuurtoren gefietst en komt terug met een spectaculaire waarneming: hij heeft onderweg maar liefst negen klapeksters gezien, op hekpaaltjes langs het fietspad. De klapekster is dan al zeldzaam en daarom krijg ik meteen het vermoeden dat om tapuiten gaat, die toen veel vaker voorkwam.

 

Gaat de tapuit weer vooruit

Het mannetje van de tapuit. Foto: Jacob Kaptein

Bolwerk tapuit

Samen fietsen we terug naar de plekken waar hij de vogels heeft waargenomen. Het blijken – zoals ik al dacht – tapuiten te zijn. Allemaal mannetjes. Die hebben ook een blauwgrijze kop en rug, en een zwart masker – net als de klapekster. Ze zijn wel een stuk kleiner, maar dat zie je in een vogelgids niet meteen terug. Ik moet daar nog vaak aan terugdenken als ik zelf weer eens een tapuit of klapekster zie. Maar hoe mooi was die waarneming toen! De klapekster is inmiddels als broedvogel verdwenen uit Nederland, de tapuit heeft het heel moeilijk. Er is eigenlijk nog maar één klein bolwerkje over: in de Kop van Noord-Holland.”

 

Gaat de tapuit weer vooruit

De vrouwtjes tapuit. Foto: Leon Versaevel

Tapuit vooruit?

Het is dus extra bijzonder, als we afgelopen weekend nota bene met de lezers van Vogelmagazine, op de kop van Texel rond de vuurtoren echt overal tapuiten zien. Op een gegeven moment zelfs zeven bij elkaar. Ze zitten ook voor konijnenholen. We zien ook duidelijk dat het aantal konijnen flink is toegenomen rond de vuurtoren. Werkelijk overal huppelen kleintjes. Gaat de tapuit weer vooruit? Als ik op zondagavond thuis kom lees ik nog meer goed nieuws voor de tapuit. In onze plaatselijk krant (ik woon in de gemeente Bergen, vlakbij de PWN duinen).

Gaat de tapuit vooruit

Deelnemers aan het vogelweekend fotograferen de tapuit. Foto: Paul Bohre

Nestkasten voor de tapuit

Ze hebben in het Noordhollands Duinreservaat, waar ook een kleine populatie tapuiten leeft, afgelopen winter namelijk vijftig nestkastjes in het duingebied gemaakt. Speciaal voor de tapuit. Deze nestkasten bieden een goede bescherming tegen roofdieren en tegen vertrapping van grote grazers. Eerder heeft beheerder PWN tapuiten laten broeden in een aantal kasten in het duingebied. Dat bleek succesvol en daarom heeft PWN onlangs vijftig nestkasten laten ingraven. Hopelijk zal dit de tapuit ook helpen om weer vooruit te gaan? Allemaal goed nieuws voor de tapuit, naar mijn mening een van de mooiste vogels van Nederland.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels