Wat een vraag: waarom zitten jonge futen vaak op de rug van hun ouders?

Daniël Mulder

12 mei 2019 .

jonge futen

Futenkuikens liften vaak met een van de ouders mee op de rug. Jonge futen zien er bijzonder leuk uit met hun streepjespak en rode petje. Helemaal aandoenlijk is dat ze vaak ‘meevaren’ op de rug van hun vader of moeder. Dat is niet omdat de fuutjes nog niet kunnen zwemmen, want dat kunnen ze al meteen. Het is voor de veiligheid. Want zowel van bovenaf (reigers) als van onderaf (snoeken) loert er gevaar op de éénhaps donskuikens. Gezellig is het natuurlijk ook.

Foto: Henny van Egdom

Nog 2 weetjes over futen

1. Veertjes eten

Voordat jonge futen met vis worden gevoerd, krijgen ze van een van de ouders veertjes te eten. Die zorgen voor een voering in de maag waardoor de maagwand wordt beschermd tegen stekelige vinnen en graten. Zo nu en dan braken de futen een veren-gratenbal uit.

2. Pinguïndans

Bij de start van het broedseizoen veranderen futen in hormonaal gedreven vechtmachines. Vooral in gebieden met veel futen kan het er spectaculair aan toegaan. De balts van de fuut is een waar spektakel. Het begint als twee futen tegenover elkaar drijven en elkaars bewegingen nabootsen. Ze zetten hun kraag op om extra mooi en gezond te lijken en in een mooi ritme schudden ze om de beurt met hun kop of poetsen hun veren.

In een later stadium nemen ze soms de admiraalhouding aan. Hierbij houden de futen hun vleugels gespreid naast hun lichaam. Het hoogtepunt is de ‘pinguïndans’. Beide futen duiken onder, verzamelen waterplanten en komen daarmee in de snavel rechtop tegenover elkaar staan.

buizerd

Foto: Peter Pfeifer

Meer leuke vogelvragen (en antwoorden)

Waarom is vogelpoep meestal wit?
Eet een scholekster veel schol?
Waarom vliegen ganzen in V-formatie?
Drinken vogels zeewater?
Waarom verschillen buizerds zo van kleur?

 

 

Foto header: Annie Keizer


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels