Pracht azuurmees in Bergen

Paul Bohre

13 maart 2019 .

Sinds afgelopen vrijdag middag wordt met enige regelmaat de zeer zeldzame azuurmees waargenomen in Bergen (N-H). Roots redacteur en vogelaar Paul Böhre fietste er meteen op af, hij woont in de gemeente. De prachtige azuurmees behoort tot zijn droomsoorten.

 

Afgelopen vrijdag geniet ik van mijn vrije dag. Het ochtenddeel is reeds ingevuld door gezellige visite, het middagdeel op de boodschappen na nog vrij. Het is gelukkig nog droog en ik besluit met de fiets op vogeljacht te gaan in de Schoorlse duinen. Met de focus op baltsende havik, zingende grote lijsters en dito boomleeuweriken. Ik besluit richting de Mariaweg te fietsen en daarna De Kerf te bezoeken, een prachtig stukje duinen met uitzicht op zee. Onderweg geniet ik volop van de eigenlijk overal al vrolijk zingende boomleeuwerik. Ook hoor ik het prachtige melancholieke zanggeluid van de grote lijster. En tot mijn grote vreugde vliegt er ineens een mannetje havik over, dat even later op middelgrote hoogte gaat baltsen. De langzame vleugelslag en opgebolde witte staart maakt hij indruk op het er onder vliegende (veel grotere) vrouwtje.

Pracht azuurmees in Bergen

De azuurmees is voor veel vogelaars een tot de verbeelding sprekende soort die je graag wilt zien. Foto Paul Bohre

 

Droomsoort

Dan komt op de telefoon de melding binnen van een azuurmees in Bergen. Op 20 minuten fietsen van waar ik op dat moment sta. AZUURMEES! Een dwaalgast uit Azië, en een van mijn droomsoorten. Meteen bedenk ik me dat deze melding al eerder gedaan is, in december. Op bijna dezelfde plek. Toen heb ik er ook twee keer voor nop gezocht. Misschien dat er nu meer mensen op afkomen, het is nog wel even licht. Snel check ik de snelste fietsroute en trap als een bezetene de duinen op en af.

 

Zoektocht

Het is even zoeken in dit deel van Bergen, overal kleine hofjes. Tot overmaat van ramp is het keihard gaan regenen. En ik heb daar geen rekening mee gehouden, de kleding die ik draag is bepaald niet waterdicht. Uiteindelijk beland ik op de tevoren aangeduide plek: de tuin van vogelaar Jacos Jes. Daar kom ik medevogelaar Nick van der Ham tegen, die de vogel al kort gezien heeft. Hij zit er dus nog. “Maar toen het ging regenen is hij achter de huizen verdwenen.” Dat wordt zoeken. Inmiddels zijn er meer vogelaars gearriveerd. We struinen de straatjes af. Ik concentreer me op tuinen met netjes vogelvoer. Daar is de vogel eerder op gezien, heb ik op de eerste meegezonden foto’s in december gezien.

Pracht azuurmees in Bergen

De Bergense azuurmees heeft een zeer lichtgelig vlekje op de borst en een donker borststreepje. Foto Eric Menkveld

 

Pracht azuurmees

Dan hoor ik pimpelmezen, maar ook een afwijkend, iets meer kuifmees-achtig geluid. Op een roodgekleurd pindanetje hangt een mees, een hele lichte mees. Ik richt mijn kijker erop: BINGO. Het is de azuurmees. Een van de meest tot de verbeelding sprekende mezensoorten. En sinds dat ik vogel al een droomsoort voor me. Omdat hij zulke mooie blauwe veren heeft, mijn lievelingskleur. Een lange slanke staart met zuiver wit op de veren. Het is zo’n markant prachtig beestje. En zoals zo vaak: in het echt nog veel mooier dan in de vogelgids. Wat kan een mens toch blij worden van een vogeltje. En dat in mijn spreekwoordelijke achtertuin!

 

N.B. Er is op dit moment een (zware) discussie onder de vogelaars of het nu een azuurmees is, of een kruising met een pimpelmees (Pleskes mees) of een geelborstazuurmees (aparte (onder)soort). In elk geval is de vogel ongeringd. De Bergense vogel heeft een (zeer) lichtgrijs kopje in plaats van wit, een geelwaas op de borst, maar ook weer veel zuiver wit in de staart dat weer meer richting azuurmees wijst. Wordt vervolgd. Maar het is en blijft een prachtig vogeltje.

Foto in de kop: Eric Menkveld

 

Er zijn in de gemeente Bergen vaker zeldzame soorten waargenomen, zoals de lammergier en nachtzwaluw.

En in het niet zo ver hier vandaan gelegen Limmen is nog steeds de zeer zeldzame meenatortel te zien.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog