Rode wouwen telling

Paul Bohre

5 januari 2022 .

Komend weekend 8 en 9 januari 2022 vindt een internationale rode wouwen telling plaats, ook in Nederland. Zie je er een, geef dat dan door op Waarneming.nl. Roots geeft je vast tips voor het zien van deze prachtige roofvogel.

De rode wouw is een middelgrote roofvogel die goed te herkennen is aan zijn karakteristieke lange, diep-gevorkte staart. Ze hebben een helder roodbruin verenkleed met een opvallend lichte kop en roestrode staart. Andere goede kenmerken zijn de doorschijnende witte vlakken op de ondervleugels en lichte baan over de bovenvleugel. Tijdens de vlucht wordt de staart vaak gedraaid, de vleugelslagen zijn diep en veerkrachtig.

 

Toegenomen

Deze roofvogel is een Europese soort. Ze broeden onder andere in onze buurlanden Duitsland en België, maar recent ook mondjesmaat weer in Nederland. De voorjaarstrek vindt plaats van eind maart tot mei. Overwinteren doen ze vooral in zuidwest-Europa, maar soms blijft een klein aantal hier in Nederland. In Wales is de rode wouw geherintroduceerd. Na een aarzelend begin in 1989-1999, is het aantal sinds 2000 sterk toegenomen, ook in Engeland en Schotland. Inmiddels broeden er vele honderden broedparen.

Rode wouwen telling

Jagende rode wouwen halen de gekste capriolen uit in de lucht. Foto iStock

 

Speciale jachttechniek

De rode wouw behoort tot de luchtacrobaten onder de roofvogels. Ze jagen doorgaans in een tamelijk lage zoektocht (10-60 meter) boven open land of water. Ze kantelen daarbij steeds de staart. Ook al lijken rode wouwen niet snel, toch is waargenomen dat ze in de vlucht kokmeeuwen en kraaien slaan. Ook insecten worden vliegend geschept. Meestal vangen ze ongewervelde dieren lopend op de grond. Vanuit de verte heeft een vliegende rode wouw iets gebochelds. Hij laat de kop en staart iets afhangen. Ervaren vogelaars herkennen een rode wouw daardoor met het blote oog van kilometers ver.

 

Favoriete prooidieren

Muizen, hamsters, mollen, jonge hazen, middelgrote vogels, aas of vleesafval. In vroege voorjaar en herfst ook insecten en wormen, die ze al lopend van de grond oppikken. Rode wouwen zijn later in het jaar vaak te vinden in de buurt van pas gemaaide weiden en gerooide akkers om er na het maaien en oogsten naar voedsel te speuren.

 

Rode wouwen telling

Gedurende het weekend van 8 en 9 januari 2022 worden alle rode wouwen in heel Europa simultaan geteld, meestal op gezamenlijke slaapplaatsen. In Nederland zijn vooralsnog geen slaapplaatsen bekend, maar wordt de soort wel jaarlijks in januari waargenomen. Heb je er een gezien, meld dit dan op Waarneming.nl, liefst met een foto.

Rode wouwen telling

Illustraties van de rode wouw uit het boek ‘Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa’ van Joris De Raedt

Meer lezen?

In het prachtige Roots boek Roofvogels- en uilen van Noordwest-Europa lees je veel meer over de rode wouw en andere roofvogels en uilen. Verzending is gratis.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine. Zonder extra verzendkosten als je het woord ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.

Rode wouwen worden gezenderd om te zien waar ze heen trekken. Lees hier het verhaal over een gerevalideerde rode wouw die werd gezenderd.

Foto header: Vliegende rode wouw, foto iStock.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels