Slechtvalk: waar komt die naam vandaan (en nog 5 dingen die je misschien niet weet)

Daniël Mulder

13 november 2018 .

Voor een van de snelste vogelsoorten ter wereld zou je een wat glorieuzere naam verwachten dan slechtvalk. Maar het woord ‘slecht’ in de vogelnaam verwijst waarschijnlijk niet naar slechterik of booswicht, maar naar het Nederlandse werkwoord ‘slechten’, dat ‘iets neerhalen’ of ‘afbreken’ betekent. De roofvogel duikt met zo’n ziedende vaart op zijn prooi, dat die wordt geslecht. Slecht betekende vroeger trouwens ook ‘gewoon’, de slechtvalk was een soort die veel werd gebruikt door valkeniers. Op deze site vind je nog uitgebreidere info over de herkomst van vogelnamen. Die site meldt nog andere opties over de herkomst van de naam.

slechtvalk

Slechtvalk op de uitkijk. Foto: iStock

Nog 5 weetjes over de slechtvalk

1 De slechtvalk is één van de allersnelste vogels ter wereld. Althans, in duikvlucht. Wanneer de slechtvalk op zijn prooi afduikt, kan hij een snelheid behalen van maar liefst 300 km/u. Om ervoor te zorgen dat zijn longen niet exploderen vanwege de enorme luchtdruk, heeft de valk een soort klepjes voor zijn neusgaten die ervoor zorgen dat er niet in één keer te veel lucht in zijn longen terecht komt. Bovendien zorgen deze ervoor dat de valk tijdens zijn vlucht ondanks de wind nog steeds kan blijven ademen.

2 De Latijnse naam Peregrinus betekent reiziger of trekker. De naam van deze spectaculaire valk slaat op zijn wereldwijde verspreiding buiten het broedseizoen, waarbij ze vaak opduiken bij waterreservoirs, meren, moerassen en rivieren om daar de lokale eenden wekenlang de stuipen op het lijf te jagen. Ook in Nederland overwinteren meer slechtvalken dan er broeden. Let vooral op als hordes eenden of steltlopers in één keer de lucht in gaan: grote kans dat er een slechtvalk in de buurt rondhangt.

3 Omdat de slechtvalk boven in de voedselpiramide staat, is hij erg gevoelig voor vervuiling van zijn dieet. In de jaren zestig van de vorige eeuw verdween deze vogelsoort in grote delen van de wereld door het gebruik van pesticiden in de landbouw. Duiven, bijvoorbeeld, werden erdoor vergiftigd. Het eten van deze vogels maakte de vrouwtjes slechtvalk onvruchtbaar en veel slechtvalken gingen dood. Gelukkig zijn die middelen nu grotendeels verboden en gaat het weer veel beter met de slechtvalk.

4 De slechtvalk kan al broeden als hij 1 jaar is. De meeste broeden echter pas op een leeftijd van 2 of 3 jaar. Veel paren blijven levenslang bij elkaar.

5 Maximale leeftijd: 18 jaar in de vrije natuur; 25 jaar in gevangenschap.

 

Foto header: Erik de Rijk


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels