Vliegend spook

Paul Bohre

31 januari 2020 .

Ook deze winter verblijven er in Nederland weer een paar kleine burgemeesters: meeuwen zonder zwart in de veren. Een volwassen kleine burgemeester in vlucht is net een vliegend spook. Het dichtstbijzijnde broedgebied is Groenland! Hij is bij ons dan ook een zeldzame verschijning. Maar opvallend genoeg zijn er een paar vogels, die al vele winters achter elkaar terugkeren op dezelfde plek.

 

De kleine burgemeester is de kleinere van de twee soorten meeuwen in Nederland zonder zwart in het verenkleed, naast de grote burgemeester. De kleine burgemeester oogt wat ‘liever’ dan zijn grote broer, door z’n ronde kop en kleinere snavel. Als hij vliegt, valt de volwassen kleine burgemeester door zijn overwegend lichtgrijze en witte verenkleed extra op tussen de meeuwen met zwarte vleugelpunten. Tegenwoordig worden iedere winter in Nederland enkele kleine burgemeesters in Nederland gezien. Vroeger vaker langs de kust en in havens, tegenwoordig ook steeds vaker in het binnenland. Bijvoorbeeld midden in Amsterdam en sinds een week ook weer in Julianadorp. Deze laatste vogel zit hier alweer voor het vierde jaar op rij!

Vliegend spook

Een jonge burgemeester heeft een bijzonder opvallend ‘koffie met room’ gekleurd verenkleed. Foto Paul Bohre

 

Vreemde vogel

Omdat ik in de buurt moet zijn van Julianadorp, waag ik een poging de vogel te zien. Ik sta al een tijdje langs de Callantsogervaart, gewapend met kijker en telescoop. De vogel zit vaak op de schoorsteen van een huis, of vliegt rond. Daar is dus het wachten op. Ineens word ik op mijn schouder getikt. Een man in uniform met ernstig gezicht vraagt wat ik sta te fotograferen, terwijl hij op mijn telescoop wijst. “Nog niets”, antwoord ik goudeerlijk. “Ik heb de vogel nog niet kunnen vinden.” “Vogel?”, verzucht hij. “Oké, ik dacht even dat je ons pand aan het vastleggen was, ik ben namelijk van de bewaking.” Toch enigszins teleurgesteld druipt hij af.

Vliegend spook

Een volwassen kleine burgemeester heeft door zijn zeer lichte verenkleed wel iets weg van een vliegend spook. Foto Erik Menkveld waarneming.nl

 

Vliegend spook

Even later komt een man met hond de eenden in de vaart voeren. Ook tientallen meeuwen duiken krijsend op het brood af. “De zeldzame meeuw al gezien?”, informeert hij terloops. “Hij is heel licht, het is net een spook.” Nee, helaas. Dan ineens valt mijn oog op een lichtgrijze, bijna witte meeuw die tussen de andere vliegende meeuwen boven de vaart. Het is hem, kan niet missen. Snel probeer ik hem mooi in de kijker en later in de telescoop te krijgen. Ik sta even flink te genieten, nu ik hem eindelijk in beeld heb. Dan vliegt hij door en verdwijnt om de hoek. Spoken bestaan dus!

 

Van Groenland

De grote en kleine burgemeester zijn grote meeuwensoorten met opvallend witachtige handpennen. De kleine burgemeester broedt in het arctische noorden in Canada en Groenland vanaf midden mei tot midden juni, op steile rotskliffen en heel soms op de vlakke grond. Broedduur onbekend. Ook hoe snel 2-3 jonge vogels vliegvlug zijn, is onbekend. Eind juli vliegen ze met de ouders naar voedselrijke gebieden langs de kust. En soms komt er een bij ons terecht. De volwassen vogels hebben veel lichter grijze bovendelen dan zilvermeeuwen. Dat kleed krijgen ze na circa drie, vier jaar. De eerste en tweedejaars vogels zijn in vers kleed egaal licht okerbruin of ‘koffie met melk’ kleurig, met een vage en fijne bandering op de bovendelen en vleugeldekveren. Vooral door de ongetekende lichte of witte slagpennen vallen ze in de vlucht enorm op tussen de andere meeuwen.

Foto in de header is van Erik Menkveld, en gepubliceerd op waarneming.nl

Meer foto’s van meeuwen bekijken, check dan de meeuwengids.

Check waarneming.nl voor de laatst waarnemingen.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan een van de laatste Roots Vogelmagazines via onze webshop.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog