Roots-arrangement: wandelen rond landgoed Mookerheide

Daniël Mulder

3 maart 2020 .

Verken met de nieuwe wandelroute van Roots – de reportage en de wandelkaart vind je in het nieuwe maartnummer – het Limburgse landgoed Mookerheide. Onderweg passeer je ook nog een zeldzaam jachtslot. Wil je er een weekendje weg van maken? Profiteer dan van onze speciale lezersaanbieding.

De hoge heuvels van Noord-Limburg stammen uit de ijstijd; de hoogste top haalt ongeveer 80 meter. Enorme gletsjers duwden letterlijk bergen zand en stenen voor zich uit. Nadat het ijs was verdwenen, bleven de zogenoemde stuwwallen achter in het landschap. Op zo’n stuwwal ligt jachtslot Mookerheide. Het stoere, maar ook imponerende witte gebouw pronkt boven op de heuvel.

landgoed Mookerheide

Jachtslot Mookerheide is een van de twee jachtsloten van Nederland. Het andere jachtslot bevindt zich op De Hoge Veluwe.

Het gebouw is opgetrokken in jugendstil-stijl, uniek voor Nederland. Ondanks de verschillende functies zoals wonen, klooster en een luxe hotel, bleven belangrijke delen van het jugendstil-interieur gespaard. Vooral de centrale hal is indrukwekkend. Een houten, gebeeldhouwde trap leidt je naar een groots glas-in-loodvenster waar Hubertus, de beschermheilige van de jacht, in het licht pronkt. Het jachtslot staat al enkele jaren leeg. Daarom kun je het alleen tijdens excursies bezoeken.

Landgoed met pluktuin

Rond het jachtslot ligt een 1,6 km2 groot landgoed. Boswachter Ellen Luijks: “Toen Natuurmonumenten het landgoed in 1985 verwierf was er van een landgoed nauwelijks meer sprake. Enkele jaren geleden restaureerden we de twee kassen. Vrijwilligers onderhouden de tuin en kweken er groenten en fruit.”

landgoed Mookerheide

Het landgoed biedt meer bijzonders. Je zou bijna achteloos langs diverse stoere eiken lopen. “Het zijn zogenoemde boomboeketten”, aldus Luijks. “Men plantte meerdere bomen in één plantgat. Hierdoor lijkt het alsof er een eeuwenoude (hakhout)boom staat, een bijzonder stijlkenmerk van de Engelse landschapsarchitectuur.”

Adembenemend uitzicht

Kort na het verlaten van het landgoed wandel je over de heide. Luijks: “Zie je die bomenrij daar rechts? Dat is de grens met Gelderland, ofwel het meest noordelijke stukje Limburg.” Een wilg geeft met de zachtgele katjes kleur aan het verder nog bruine landschap. Een aarden wal, omgeven door een gracht, verraadt op het volgende heideveld de aanwezigheid van de Heumense Schans. Dit verdedigingswerk verrees in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Op de achtergrond houdt een Schotse hooglander een oogje in het zeil.

Mookerschans in vogelvlucht.

Weer een stukje verder ligt de Mookerschans. Vanaf de aanwezige uitkijktoren kun je goed zien hoe dit verdedigingswerk eruit ziet: een vierkant met op de hoeken bastions. Een roodborsttapuit gebruikt een brem als uitkijkpunt.  Na het nodige inspannende klim- en daalwerk sta je ineens aan de rand van de grote Mookerheide.

Nieuwe roots maart 2020Het complete verhaal (inclusief routekaart en -beschrijving) vind je in het nieuwe maartnummer van Roots. Deze bestel je eenvoudig online.

 

 

Roots-lezersaanbieding: Herberg Restaurant ’t Zwaantje

Vanuit de herberg haak je eenvoudig aan op de Roots-wandeling richting Mookerheide, Jansberg en Berg en Dal. ’t Zwaantje is een familiebedrijf (5e generatie). Het is gelegen midden in de bossen en ze dragen met trots het predicaat bij Koninklijke beschikking Hofleverancier. De herberg biedt vier hotelkamers, een herberg en een heerlijk restaurant met streekproducten en -wijnen.

Arrangement
– Overnachting in een tweepersoonskamer.
– Overheerlijk ontbijt.
– 3-gangen Biesselts keuzemenu.
– Limburgse gastvrijheid.
– Boek ’t Zwaantje en de Biesselt.

Prijs
€ 155 voor 2 personen (exclusief € 1,50 toeristenbelasting p.p.) Deze aanbieding is geldig t/m mei 2020.

Info & reserveren
Meer informatie: t-zwaantje.nl. Boeken: via [email protected]. Vermeld dat het gaat om het Roots-wandelarrangement.

Foto’s (behalve van herberg): Bob Luijks 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen