Nationale Wandelmonitor: door corona wandelen Nederlanders meer

Daniël Mulder

3 december 2021 .

nationale wandelmonitor

Bijna 60% van de Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 meer gaan wandelen. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor. Ook opvallend is dat 70% van de jongeren tot 30 jaar meer wandelt dan voor de coronacrisis. Zij vormen de grootste groep als het gaat om wandelingen van 10 kilometer of meer.

nationale wandelmonitor

Foto: Edwin Giesbers

Het totaal aantal verplaatsingen van Nederlanders, dus onder meer met fiets, auto en openbaar vervoer, nam in het coronajaar 2020 met 14% af ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel zijn Nederlanders in 2020 juist 20% meer gaan wandelen. Ontspanning, fit en gezond blijven of worden en het beleven van de natuur zijn de belangrijkste redenen om te voet op pad te gaan. Maar liefst 89% vindt de de aanwezigheid van natuur of groen tijdens een route belangrijk tot zeer belangrijk.

nationale wandelmonitor

Foto: Daniël Mulder

Jongeren wandelen meer

In de Nationale Wandelmonitor, die een keer per 5 jaar verschijnt, staat ook dat het grootste deel (94%) van de Nederlanders van 16 jaar en ouder de afgelopen twee jaar af en toe heeft gewandeld. Omgerekend zijn dat 13,7 miljoen personen. De wandeling kan een klein ommetje zijn, maar ook een langere (dag)wandeling of een wandelvakantie. Ook komt uit de monitor naar voren dat 70% van de jongeren tot 30 jaar meer wandelt dan voor de coronacrisis. Zij vormen de grootste groep als het gaat om wandelingen van 10 kilometer of meer.

Ergernissen

Hoewel de meeste mensen blij en gelukkig worden van wandelen, is er ook een deel van de wandelaars dat zich af en toe ergert. De meest genoemde ergernissen zijn zwerfafval (33%), hondenpoep (16%) en andere gebruikers van de routes, zoals mountainbikers en andere fietsers (14%).

De Nationale Wandelmonitor is gebaseerd op een steekproef waaraan ruim 7.500 mensen meededen. (Bron: ANP en Wandelmonitor).

Het laatste wandelnieuws van Roots

  • Niet ver van Doetinchem ligt het best bewaarde zeventiende-eeuwse landgoed van Nederland, kasteel Slangenburg. De bomen in het omliggende park zijn net zo monumentaal als het kasteel zelf. Roots stippelde er nieuwe wandelroute uit.
  • Om natuurgebieden voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken en de natuur te beschermen tegen vervuiling, gaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten samenwerken. ‘When Nature Calls’ heet het project. Doel: dertig natuurtoiletten.
  • Stel nu je wandelvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe voorkom je zere voeten tijdens het wandelen? Door je veters goed te strikken. Er zijn namelijk verschillende striktechnieken.
  • Bekijk hier het overzicht van alle onze dagwandelingen en natuurommetjes.

Nu verkrijgbaar: Roots van december 2021

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen