Wandelen met een gps voor beginners

Daniël Mulder

19 april 2021 .

wandelen gps

Ahrntal, Italy - September 26, 2014: A trekker is finding the right position in the forest via gps in a cloudy autumnal day

Elke maand publiceren we in Roots wandelingen die je ook met een gps-toestel of een smartphone heel makkelijk kunt nalopen. Maar wat is een gps-toestel eigenlijk en hoe werkt het? En hoe kun je via een digitale kaart door de natuur struinen? Roots vertelt je alles over wandelen met een gps.

Hoe werkt gps?

Een gps-toestel is een apparaatje dat je vertelt waar je je op aarde bevindt. De drie letters staan voor Global Positioning System. Een gps-toestel vindt zijn plek op aarde dankzij satellieten die in een vaste baan om de aarde draaien. Door de signalen van vele satellieten te bundelen, berekent een gps-toestel heel nauwkeurig waar je je bevindt – hoe meer satellieten je toestel opvangt, des te nauwkeuriger kan het je positie peilen. Zo’n tien jaar geleden mocht je als gps-bezitter al heel blij zijn met een nauwkeurigheid van een paar meter, tegenwoordig mag je uitgaan van decimeters. De mate van nauwkeurigheid kan wel variëren; tussen gebouwen of steile rotswanden is het bereik vaak wat minder. Ook kan een dicht, nat bladerdek in een bos de ontvangst wat belemmeren.

Foto: Niels Kooyman

Als wandelhulp is gps een uitkomst. Je kan bijvoorbeeld een wandeling in je gps-apparaat registreren. Door het toestel met een computer te verbinden, kun je deze route opslaan op je harde schijf en delen met anderen. En andersom kan ook: de routes die Roots maakt, kun je ook in je gps zetten. Je raakt nooit meer uitgewandeld!

Welke kaarten gebruik je?

Afhankelijk van de prijs van een gps-apparaat is er wel of geen kaart voorgeïnstalleerd. Bij de goedkopere modellen is dit een basiskaart waarop je globaal kunt zien waar je bent. Dit is zeker geen kaart waarmee je een wandeling kunt maken. Duurdere toestellen hebben meer gedetailleerde kaarten aan boord, maar ook dat zijn zelden echte topografische detailkaarten. Om die te bemachtigen en in je gps-toestel te krijgen, zijn er grofweg twee manieren. De eerste is de kaart gewoon online kopen en deze naar je gps-toestel downloaden.

Maar er zijn ook gratis kaarten te krijgen. Via het onlineproject Open Street Map (OSM) bijvoorbeeld. OSM maakt gebruik van kaarten die bijvoorbeeld door topografische diensten gratis openbaar worden gemaakt. De mensen achter OSM maken deze kaarten vervolgens geschikt om op een gps te gebruiken. Het installeren van OSM-kaarten op je gps is niet voor iedereen even gemakkelijk en als je zelf digitaal niet de handigste bent, is het slim om iemand te raadplegen die het al gebruikt.

Hoe download je een Roots-wandeling?

Om een route in je gps te zetten, moet deze verbonden zijn met een computer. Deze herkent het toestel als een harde schijf. Om bijvoorbeeld een Roots-wandelroute in je gps te zetten, klik je hier. Je ziet de kaart van Nederland met daarop allemaal wandelingen. Kies een route en klik vervolgens het downloadsymbool (staat onder het printersymbool). Je gpx-bestand staat nu in de map ‘downloads’. Je kunt de route nu op je gps-apparaat (of je telefoon) zetten en op pad gaan.

Wat zijn waypoints?

Elke gps-route, dus ook de Roots-routes, is gebaseerd op waypoints. Een waypoint is de weergave van een positie op aarde, uitgedrukt in coördinaten. Zo’n coördinaat is een reeks cijfers, gebaseerd op de geografische onderverdeling van de aarde in lengte- en breedtegraden. Een goed voorbeeld van een waypoint zie je waarschijnlijk dagelijks als je met de auto onderweg bent: ‘Over 100 meter rechtsaf’, zegt de dame of heer in je auto-navigatie. Hij of zij weet dit omdat de uitgerekende route is opgebouwd uit waypoints.

Je kunt waypoints ook zelf aanmaken De eenvoudigste manier is door je gps-toestel zo in te stellen dat hij automatisch je route opslaat. In feite maakt het apparaat dan een reeks waypoints – die samen een route vormen.

Bij de tweede methode voer je de waypoints zelf in je gps-toestel in. Hiervoor hebben de meeste gps-toestellen een aparte knop. Tot slot kun je in je toestel ook alleen een waypoint aanmaken van de plek waar je naartoe wilt en de route onderweg zelf bepalen. Een avontuurlijke manier van kriskras wandelen!

Foto: iStock

Smartphone als gps?

In bijna elke smartphone zit een gps. Hoe dacht je anders dat Google Maps je kan vertellen waar je je bevindt en hoe lang het duurt om thuis te komen? Handig in de stad om al wandelend je weg te vinden of met auto of fiets op tijd op je volgende afspraak te komen. In de vrije natuur waar geen wegen zijn, is Google Maps echter te beperkt. Toch is je smartphone nog prima bruikbaar als wandel-gps. Via de Roots wandel-app kun je routes naar je smartphone of tablet overzetten. Ook Topo-gps (topo-gps.nl) is voor Nederland een prima app die werkt met topografische kaarten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen