Zomerse wandelroute: natuurrijk polderlandschap bij Haastrecht

Daniël Mulder

15 juli 2022 .

Hooge boezem;

Rondom het Zuid-Hollandse Haastrecht vind je zo’n echt oud polderlandschap met koeien en heel veel sloten. Als je over de historische graskades struint, fladderen de libellen en vlinders om je heen. Beleef de natuur van het Groene Hart zelf met deze zomerse wandelroute.

Op een doordeweekse zomerdag is het zonnetje net een kwartiertje tevoorschijn gepiept als ik op de Steinse Tiendweg door het hoge gras struin. Twee stappen voor mij warmt een ringslang van wel een meter lang zich op. We schrikken van elkaar. In twee seconden is hij weggegleden naar de wetering naast de smalle kade.

Ringslang.

Nog een aardige ontdekking op de Steinse Tiendweg: de kleine vos, die hier in 2018 bijna verdwenen was door een parasietenplaag, vliegt een paar keer voor mij uit. De distelvlinder, te herkennen aan zijn verbleekte, grillig gespikkelde vleugels, is echter wel talrijk.

Het is een drukte van belang rond de ruig begroeide Steinse Tiendweg: een heerlijk concert van kwakende kikkers en roepende scholeksters begeleidt het gefladder van diverse waterjuffers, vroege glazenmakers en oeverlibellen. Een paar visdiefjes en zelfs een zwarte stern hebben de plasjes van de Benschopper Boezem ten zuiden van Hekendorp uitgekozen als visvijver.

Blauwe glazenmaker

Kroonjuwelen

De Steinse Tiendweg, de Benschopper Boezem en de Hooge Boezem zijn de kroonjuwelen van deze wandeling. Daarnaast vertellen ze de geschiedenis van het landschap. “Toen het na de laatste ijstijd warmer werd, ontstonden er moerasbossen en vervolgens vervening”, vertelt Hans Kattenwinkel. Hij is voorzitter van de Historische Vereniging Haastrecht en betrokken bij zowel de weidevogelwerkgroep van de Krimpenerwaard als het Museum Gemaal De Hooge Boezem.

Steinse Tiendweg, Haastrecht.

Kattenwinkel vervolgt: “Vanaf de 11e eeuw gaven de Bisschop van Utrecht en de Graven van Holland land uit aan kleine boertjes met een cope, zoals deze overeenkomst werd genoemd. Ze kregen dwars op de rivier de Vlist en de IJssel een perceel toegewezen. De boeren kapten bomen en ze legden sloten en (bredere) vlieten aan om het water af te voeren. Achterin maakten ze een dwarssloot, een wetering. De aarde gooiden ze ernaast, zodat ze een kade kregen en dat was weer handig voor transport. Zo ontstond onder andere de Steinse Tiendweg. Nu nauwelijks voor te stellen, maar in voorgaande eeuwen was dit enkele meters brede strookje land tussen de weteringen een drukke verkeersader tussen Gouda en Oudewater.”

Bekijk de route en download gratis de gps-track.

Meer wandelinspiratie

  • Wandel eens met een kompas, dan ervaar je het landschap compleet anders. Buitencoach Elise van Winden, die alles weet over wandelen met kaart en kompas, vertelt hoe je kompaswandelen kunt aanpakken.
  • Roots beantwoordt wandelvragen, zoals deze: Nederland heeft NS-wandelroutes. Bestaan zulke wandelroutes ook in België?

Tekst: Monique van Klaveren. Foto’s: Edwin Giesbers.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen