IJsfotografie: prachtige structuren

René Alblas

31 december 2019 .

Als er binnenkort weer nachtvorst is, denk dan eens aan ijsfotografie. Bert Faber vertelt hoe je het beste ijsstructuren kunt fotograferen. Zo kom je beslagen ten ijs. Een belangrijke tip voor ijsfotografie: neem je tijd!

ijsfotografie

Na een nachtje vorst kunnen er prachtige structuren in een bevroren plasje ontstaan. Of zoals hierboven bij een watervalletje. Met een beetje fantasie zie je in bovenstaande foto een olifant in het ijs. Het is een leuke uitdaging om er op een saaie winterdag op uit te trekken en bij een bevroren plas je fantasie los te laten op allerlei vormen en structuren in het ijs. Het mooie van deze vorm van fotografie is dat je er geen dure spullen voor nodig hebt. Het is een hele goede oefening in leren kijken. Het enige wat je nodig hebt is een portie geduld en een beetje fantasie.

Evenwijdig aan het ijs fotograferen

ijsfotografie

Met name als je met een macrolens van 100 millimeter fotografeert is het verstandig om je lens evenwijdig aan het ijs te houden zodat je een optimale scherpte krijgt. Hoe schuiner je de lens houdt, hoe sneller delen van de foto onscherp worden. Het gebruik van een statief is sowieso aan te raden. Bij het gebruik van een groothoeklens is je scherptediepte groter dan bij een lens van 100 millimeter of langer.

Vormen en structuren

ijsfotografie

Hier is met een telelens van 400 millimeter ingezoomd op de vormen die door de sneeuw in het ijs zijn ontstaan. Op zich een eenvoudig onderwerp, door het gebruik van een telelens wordt het beeld als het ware samengedrukt. De cirkels liggen dichter bij elkaar en zijn daardoor het onderwerp van de foto geworden.

Neem de tijd voor ijsfotografie

ijsfotografie

 

Bij het bestuderen van een klein bevroren plasje zag ik deze vis in het ijs. Het is een detail van zo’n drie centimeter groot. Als je rustig de tijd neemt ga je vanzelf dit soort grappige details zien. Zo kan je best een uur doorbrengen bij een bevroren plasje van een meter doorsnee.

Bubbels


De bubbels in het ijs zijn ook een dankbaar onderwerp voor een foto. Hier is het helemaal belangrijk dat de voorzijde van de lens evenwijdig aan het ijs is, om een optimale scherpte te krijgen. Probeer bij het bepalen van je compositie rust in de chaos van bubbels te krijgen. Ik vind het zelf wel fraai als er geen bubbels aan de randen worden afgesneden.

Nog een olifant

We begonnen met een olifant en we sluiten af met een olifant. Wellicht is deze wat lastiger te spotten, maar als je goed lijkt zie je een slurfje op de overgang van ijs naar water. Als je een beetje fantasie hebt, dan kan je je heerlijk vermaken met een eenvoudig onderwerp als dit.
Ik ben benieuwd wat voor dieren en dingen jij in het ijs ontdekt!

Tot slot nog deze tip: bij een statisch onderwerp als ijsfotografie kun je je helemaal uitleven. Neem rustig de tijd om je onderwerp vanuit alle hoeken te bekijken, is dichterbij mooier, of juist wat verder af? Veel plezier!

Meer “Zo fotografeer je…” artikelen van Bert Faber lezen? Kijk hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws