De 10 mooiste foto’s van gaaien, gemaakt door lezers van Roots

René Alblas

17 April 2024 .

“De grootste bosbouwers van de wereld”, zo worden gaaien ook wel genoemd. Zodra er eikels aan de eikenbomen komen, begint de gaai ze her en der in de grond te stoppen. Als wintervoorraad. Als hij er eentje vergeet, groeit die uit tot een nieuwe eik. Deze “bosbouwer” is ook nog eens heel fotogeniek, dat kun je wel zien aan de foto’s van gaaien hieronder. Tien prachtplaten, gemaakt door lezers van Roots.

Gaaien worden ook wel Vlaamse gaaien genoemd. Dat is eigenlijk een gekke benaming, de vogel komt namelijk in heel Europa voor en in Vlaanderen zijn er niet veel meer exemplaren te vinden dan elders. Daarom worden sinds 1999 deze vogels officieel gaaien genoemd. Hoe de naam Vlaamse gaai ooit is ontstaan lees je hier.

Als gaaien opgewonden zijn, kunnen zij hun kruinveren opzetten. Deze veren zijn afwisselend licht van kleur met zwart. De blauwe veren op de vleugel zijn het belangrijkste kenmerk van de gaai.

Wist je dat een gaai in een keer 6 eikels kan vervoeren?

10 foto’s van gaaien

gaaien

Actie! Foto: Alex Hagenbeek

foto van gaai

Prachtig verstild beeld, gemaakt door Annie Keizer

gaaien

Mooie omlijsting van herfstblad, foto: Herman van der Hart

gaaien

Mooi vastgelegde gaaiencommunicatie, foto: Andre Kipp

gaaien

Met reflectie. Foto: Josina Roks

Mooie kopstudie. Had jij ooit zo goed het oog van een gaai bekeken? Foto: Pepijn van Diggelen

Gaaien: ‘s winters herrie, ‘s zomers stil

In de winter kun je de gaai makkelijk spotten omdat hij veel herrie maakt. Hij “krijst” een groot deel van de dag. In bosgebieden reageert de gaai luid op mogelijke indringers en dat werkt als een alarm voor andere dieren. In de zomer is dat anders, dan is het juist een vrij stille vogel.

Benieuwd hoe de gaai klinkt?

gaaien

De bosbouwer in actie. Foto: Pieter Espeel

gaaien

Rob Bulder fotografeerde deze gaai in een sneeuwbui

gaaien

Deze sfeervolle plaat is gemaakt door Sacha Bijkerk

gaaien

Wat een dynamiek in deze foto van Vera van der Waal

Roots Foto van de Maand

Deze foto’s van gaaien zijn in de afgelopen jaren ingestuurd voor de Roots Foto van de Maand wedstrijd. Wil je ook meedoen aan de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Deze maand is het thema Jonge dieren. Klik hier om mee te doen. Inzenden kan nog tot en met 14 mei.

Zoek je meer inspiratie om mooie vogelfoto’s te maken? Lees hier hoe je een goudhaantje fotografeert. Fotograaf Alex Pansier licht hier zijn foto van een putter toe, en hier vertelt hij over steenuilen fotograferen.

Of kijk hier voor de 10 mooiste baardman-foto’s.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer 10 mooiste