Nu te vinden: kleurrijke rupsen

Toegegeven: veel rupsen zijn grijs en lelijk? Maar er zitten ook hele bijzondere gekleurde en gevormde exemplaren tussen. Juist onder nachtvlinders komen de meest kleurrijke rupsen voor. En vaak veel mooier dan de vlinders zelf!

Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

bultrug
Nieuws

Bultrug in de Noordzee

Voor de Zandvoortse kust is zondag en maandag duidelijk een bultrug gezien. Roots sprak eerder met walvisdeskundigen over bultruggen in de Noordzee, en waarom dat géén reden tot zorgen is.

wildplukken
Nieuws

In de ban van wildplukken

Edwin Cornelissen, ‘Bosbaas’, is sinds een paddenstoelenjacht in de ban van wildplukken. Tijdens een wandeling wildplukken is spannend én ontspannend, aldus Edwin. “Het brengt je dichter bij de natuur.”

twee vliegende herten op een boomstam
Nieuws

Vliegend hert: soldaten uit een oude wereld

Vliegend hert. De naam klinkt als een sprookjesfiguur, maar het is een kever. De grootste kever van Nederland en België ook nog eens. Een bizar insect met een enorm gewei, waarmee de mannetjes elkaar bevechten om de vrouwtjes.

Nieuws

Bijzondere mini-orchideeën

Wie de term orchideeën hoort, denkt aan hoge, fel gekleurde planten. Maar er zijn ook bijzondere én hele mooi mini-soorten, zoals de dennen- en bijenorchis.

Nieuws

Zweefvlieg of wesp

Als het de komende tijd eindelijk wat warmer wordt, zul je in de tuin zweefvliegen zien. Ze lijken qua uiterlijk en kleur best wel op wespen. Hier leggen we de verschillen uit, want deze insecten steken niet en zijn ook prachtig om te zien.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

Nieuws

Kwakende groene kikkers

Wie nu langs sloten en vaarten wandelt of fietst kan er niet omheen: overal hoor je kwakende kikkers. Wist je dat er meerdere soorten bestaan? Zoek de verschillen.

Roots juni
Nieuws

Nu verkrijgbaar: Roots juni

In Roots juni een uitgebreid dossier over Frankrijk, met 10x de allermooiste natuur. Verder alles over de extravagante mandarijneend en de geelgors, podcastvogel van de maand. We wandelen in Meijendel & Rottige Meente, en de lezersfoto’s hebben dit keer als thema ‘less is more’. Drie onderwerpen kort uitgelicht.

varens
Nieuws

In de ban van varens: 5 bijzondere weetjes over varens

Varens zijn oeroude planten waar een zweem van mysterie omheen hangt. Dat, en hun schoonheid, maakt ze voor Gerda van Uffelen onweerstaanbaar. In Roots mei spreken we Gerda uitgebreid over haar fascinatie voor alle soorten varens. Online delen we deze 5 varen-weetjes.

Nieuws

Sprookjesbos Wildrijk

In het Noord-Hollandse landgoed Wildrijk is nu iets bijzonders te zien: een tapijt van wilde hyacinten. De komende week bloeien deze ‘bleu bell’s’ nog uitbundig. Het lijkt nu wel een sprookjesbos!

natuurgeluiden: een huilende wolf
Nieuws

Natuurgeluiden: 5 wilde melodieën

Ook in Nederland vind je nog natuurgebieden waar het stil is. Hier kun je tijdens een wandeling volop genieten van de geluiden van de wildernis. Sluit je ogen en luister naar de roep van de raaf, wolf of een ander fascinerend dier.

Nieuws

Vuurjuffer bij de tuinvijver

De eerste juffers vliegen rond, en meteen ook een van de mooist gekleurde: de felrode vuurjuffer. En het leuke is: ze vliegen ook gewoon rond in menige tuin!