Zingende waterspreeuw op film

Het Natuurshot van de Week – een zingende waterspreeuw – is gefilmd door Peter Meurs. Kijk én luister naar deze bijzondere vogel, die geen familie is van de spreeuw.

Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

Vogels

Vogels

Sperwer in de stad

De sperwer is een supersnelle en wendbare jager die steeds vaker in de stad gezien wordt. Onder andere omdat hij op de rijk gevulde voedertafels steeds makkelijker prooien vindt!

havik op boomtak
Podcast

Geluid havik: lekker gekekker in het bos

In februari en maart kun je het ‘gekekker’ van de havik horen. Hun paartijd is namelijk begonnen en dan zijn ze nogal luidruchtig aanwezig. Hoe dat klinkt kun je horen in onze podcast over de havik.

halsbandparkiet
Natuurshot van de week

Smullende halsbandparkiet

In het zonnetje, in een boom, smullend van een vrucht. Het Natuurshot van de Week is gefilmd door Anita Ketel.

Vogels

Stiekemerd: de goudvink

De goudvink is een stiekemerd! Des te groter is de verrassing als Roots redacteur Paul Böhre een groepje van deze prachtige vogels in fraai ochtendlicht ziet. Dé verrassing van de dag!

boomklever
Vogels

De boomklever in zeven weetjes

De oogstrelende boomklever is vooral in deze tijd van het jaar luidruchtig en dus aanwezig. In de Roots-podcast Notenkrakers hoor je (alles over) het geluid van de boomklever. Hier zeven weetjes over deze kleurrijke veelfluiter – die allesbehalve bruin is.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

vuurgoudhaan
Natuurshot van de week

Vuurgoudhaan neemt bosbad

“Dit vuurgoudhaantje met zijn mooie oranje kuifje zat rustig te badderen”, aldus Anita Ketel. Zij maakte met dit filmpje het Natuurshot van de Week.

Vogels

Speur mee naar zes soorten uilen

Heb je nog nooit een uil gezien, maar zou je dit wel graag willen? Pak dan deze unieke kans en ga mee met een Roots/BirdingBreaks uilenweekend. Je maakt maar liefst kans op zes soorten!

Vogels

IJsvogels haten ijs

IJsvogels zijn helemaal niet winterhard, sterker nog: ze haten ijs. Als het langer vriest, zoals nu, gaan ze op zoek naar open water, zoals bij sluizen, in duinrellen of bij wakken. Je maakt op deze plekken de komende dagen een extra grote kans om de ijsvogel te zien.

Vogels

Mysterieuze roerdomp

Het is de ultieme wensvogel voor veel vogelaars: de roerdomp. De winter is eigenlijk nog de beste periode om ze te zien te krijgen. Roots geeft tips om je kans te vergroten!

spreeuw
Vogels

Wat een vraag: verandert de snavel van de spreeuw van kleur?

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: verandert de snavel van de spreeuw van kleur? En: meer spreeuwen-weetjes. Waarin verschilt een vrouwtje spreeuw van een mannetje bijvoorbeeld, en waaraan herken je een jonge spreeuw?

Vogels

Zeldzame Meenatortel

De afgelopen dagen wordt er in Sneek een zeer zeldzame duif gezien: de Meenatortel. Eerder werd deze aparte verschijning onder andere in Limmen waargenomen. Lees hier het verhaal over deze bijzondere vogel…