Einde herfst, begin winter is dé tijd om roepende bosuilen te horen. Ze zetten nu hun territorium uit. Vooral gedurende koude heldere nachten maak je een goede kans dit onheilspellende geluid te horen.
Roots zet 5 verrassende weetjes – het mussenhartje tikt zo’n 460 keer per minuut – op een rij over de meest bekende tuinvogel van Nederland: de huismus.
De laatste twee weken duikt er geregeld een bijzonder vogeltje op langs de kust: de kleine alk. Een kleine zeevogel, ter grootte van spreeuw. Deze mini pinguïn kan dan soms dagenlang ronddobberen in een haven, zoals IJmuiden.
Wil je de parmantige kuifmees spotten – het punkertje onder de mezen – dan moet je het naaldbos in. Maar hoe vind je deze vogel, die door het geluid wat hij maakt ook wel bibbermees wordt genoemd. Je hoort het in de podcast Notenkrakers.
In de winter zoeken ransuilen gemeenschappelijke rust- of roestplaatsen op. Je maakt ook in woonwijken steeds meer kans om ze te zien! Lees hier waarom.
Een gaai verstopt nu overal eikels als wintervoorraad. Wist je dat deze vogel maar liefst zes eikels in een keer kan vervoeren? En dat hij er meer dan 5.000 verstopt?
Komende dagen maak je boven de Ardennen en wellicht ook zuidoost- en midden-Nederland kans op overtrekkende kraanvogels. Een magnifiek gezicht maar zeker ook geluid om te horen! Hou de lucht in de gaten!
Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober zijn alle vogelaars welkom op Texel tijdens het Dutch Birding vogelweekend. Er is van alles te doen op het eiland. Je kunt mee met excursies, lezingen bijwonen, kijkers testen en zelfs een verrekijker winnen!
De vuurgoudhaan trekt nu door het land. Ietsje groter dan de ‘gewone’ goudhaan, en kleurrijker. Misschien wel een van onze mooiste vogeltjes! Je maakt nu ook kans om ze in je eigen tuin te zien!
Vanaf begin oktober hoor je weer overal hun kenmerkende ’tikkende’ geluid. De roodborst keert dan weer terug naar zijn vaste winterhonk. Misschien wel jouw tuin!