Zwarte ooievaars op trek
Behalve de ‘witte’ ooievaar komt in Nederland ook de zwarte ooievaar voor. In België broedt deze soort zelfs. Nu, in augustus, trekken ze in groepjes door. Lees hier waarom en waar.
Behalve de ‘witte’ ooievaar komt in Nederland ook de zwarte ooievaar voor. In België broedt deze soort zelfs. Nu, in augustus, trekken ze in groepjes door. Lees hier waarom en waar.
Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!
IJsvogels zijn steeds vaker te zien. Mede dankzij de zachte winters, maar ook dankzij speciale broedwanden die voor ze aangelegd worden. Het succesverhaal achter de ijsvogel.
Welke soorten zwaluwen zijn er in Nederland, en wanneer zijn ze hier? Roots zet het op een rijtje, inclusief talloze zwaluw-weetjes.
De watersnip is een zeldzame vogel. Dus als je die rustig ziet zitten op een paal, dan geniet je daarvan en film je dat. Jacqueline Knijpstra maakte dit Natuurshot van de Week.
Het geluid van de gaai is meer divers dan je wellicht denkt: ze kunnen fraai zingen én ze kunnen geweldig goed een buizerd imiteren. Meer over de gaai in onze podcast Notenkrakers.
Op 16 juli verbleef in de Amsterdamse Waterleiding Duinen een van de mooiste zeldzame vogels van Nederland: een groene bijeneter. Tot grote vreugde van veel vogelaars die de vogel tot die dag nog nooit hadden gezien. Wat een kleurenfeest!
Zin om dit najaar een weekendje lekker uit te waaien op de wadden, en tegelijkertijd duizenden trekvogels te zien onder leiding van een super goede gids? Ga dan mee met dit Roots vogelweekend op Vlieland.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
Een blauwe streep, dat is vaak wat je ziet wanneer een ijsvogel passeert. Knap dus dat Jenny Klinkert de vogels wist te filmen. Ze maakte met haar opname het Natuurshot van de Week.
Weinig vogels spreken zo tot de verbeelding als de nachtzwaluw. Op zwoele zomeravonden als het al donker wordt, kun je hun merkwaardige ratelende zang horen. En wie geluk heeft ziet een glimp van deze ‘vliegende schaduw’…
Deze zingende blauwborst is gefilmd in de Binnenveldse Hooilanden, een natuurgebied tussen Ede en Wageningen. De maker van dit Natuurshot van de Week is Angela van de Kerkhof.
Sinds 2006 portretteerde journalist René de Vos 94 in Nederland en België bedreigde vogelsoorten in knap geschreven en liefdevolle teksten. Deze verhalen zijn nu gebundeld in het boek Prachtvogels.
In zijn oorspronkelijke leefgebied in Oost-Azië gaat het niet goed met de mandarijneend, maar in Europa lijkt de vogel met zijn extravagante verenpak een veilige haven te hebben gevonden. Ook Nederland heeft een stabiele populatie. Natuurfotograaf Edwin Giesbers sprak over deze ‘vriendelijke’ exoot met Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Actie op het water: een knobbelzwaan stelt de aanwezigheid van een grauwe gans niet op prijs.