Bedelende spechten

De jonge bonte spechten staan op het punt van uitvliegen en ze maken nu veel kabaal. Wie nu door een loofbos loopt kan ze van grote afstand horen en door een verrekijker op ruime afstand (!!) ook mooi bekijken.

Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

Vogels

Vogels

Vliegvlugge meesjes

De komende tijd vliegen de jonge meesjes weer uit. Ze maken veel kabaal en zijn daardoor een makkelijke prooi, onder andere voor katten. Bind je kat in deze tijd een belletje om, dat scheelt veel dode jonge vogeltjes!

grauwe gans
Vogels

De grauwe gans: schrander en succesvol

Waar je ook bent in Nederland, je kunt niet om de grauwe gans heen. Want deze vogel zie je overal, van de ruigten van de Oostvaardersplassen tot in hartje Amsterdam. Dat was 40 jaar geleden wel anders. Een portret van een aanpassingskunstenaar die slimmer is dan je denkt.

geelgors zingend in een boom
Podcast

Geluid geelgors: gouden vogel inspireerde Beethoven

Heeft Ludwig van Beethoven zich werkelijk laten inspireren door de zang van de geelgors? De eerste tonen van zijn ‘Vijfde Symfonie’ lijken inderdaad op het geluid van de geelgors. Meer hierover in de podcast Notenkrakers.

Vogels

Vogelfeest voor iedereen

Komend weekend 11 en 12 mei 2024 vindt het Wadden Vogelfestival plaats op Texel. Het eiland staat dan bol van de vogelactiviteiten, waaronder vele excursies, een verrekijkershow en een uitgebreide Birdfair. Iedereen is welkom.

koekoek
Vogels

Wanneer hoor je de koekoek?

De koekoek is weer gearriveerd vanuit Afrika, nu heb je dus kans ‘m te horen. Lees hier tot wanneer deze vogel in de Lage Landen is, hoe je ‘m herkent en hoe het zit met waardvogels.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

velduil
Natuurshot van de week

De felle ogen van de velduil

In het Friese natuurgebied Easterskar filmde Jacqueline Knijpstra deze velduil, die rustig op een paaltje zat. “Hoe vaak krijg je de kans, om een uil van zo dichtbij te mogen observeren”, aldus de maker van het Natuurshot van de Week.

Vogels

Miauwende buizerds

Op lenteachtige voorjaarsdagen worden buizerds erg actief. Ze bakenen dan hun territorium af met miauwende geluiden en geven acrobatische luchtshows. Je kunt ze op veel plekken zien en horen, want de buizerd is inmiddels de succesvolste broedende roofvogel.

goudhaan
Podcast

Podcast: ijl en hoog zingt de piepkleine goudhaan

In januari en februari zijn ze soms al te horen, maar halverwege maart begint de goudhaan echt volop te zingen. Het geluid is ijl, dun, hoog en klinkt een beetje zacht op de achtergrond. De golvende zang ontgaat je in een bos met andere vogelgeluiden makkelijk. Herken je de zang van de goudhaan eenmaal, dan ben je verkocht… luister maar.

Vogels

Scholekster terug in de wijk

Je kunt hem een dezer dagen weer verwachten in de woonwijk: de scholekster. Een opvallende en vooral ook luidruchtige verschijning die tegenwoordig zelfs op platte daken in de stad broedt.