Eerste bladkoning

Paul Bohre

22 September 2022 .

Bladkoning is een schaarse herfstgast in Europa; Yellow-browed Warbler is a scarce fall migrant in Europa

Komende week gaat de vogeltrek in de versnelling. Fanatieke vogelaars gaan dan op zoek naar de eerste bladkoning. Een lichtgevend pareltje uit het verre oosten. Op de Waddeneilanden en langs de kust maak je de beste kans!

Ik ben een weekendje op Texel en stroop iedere middag de ‘tuintjes’ af, de beste plek op het eiland om aparte vogels te vinden. Dit is een redelijk overzichtelijk gebiedje met verspreid wat bosjes, in luwte van een paar hoge duinen, onder de vuurtoren. Op zondagmorgen is het raak. Ineens klinkt er vanuit het dichte struikgewas een luid, scherp ‘tso-IEST’, met de klemtoon op het tweede deel van de roep. Dé roep van de bladkoning. Hebbes. Nou nog even goed in de kijker krijgen, want juist dat valt bij deze echte bosjessluipers nog helemaal niet mee. Sterker nog: het duurt een uur (!) voordat ik hem weer een keer hoor roepen, een flink stuk verderop. Frustrerend, omdat hij in de tussentijd geen krimp geeft. Ik besluit hem met zijn eigen geluid te lokken, het is gemakkelijk na te doen.

Lichtgevende bladkoning

Bladkoning is een schaarse herfstgast in Europa. Foto Agami Markus Varesvuo

 

Lichtgevende bladkoning

Tot mijn stomme verbazing zie ik hem binnen enkele seconden mijn kijkerbeeld binnen hippen. Zeer klein formaat, ongeveer zo groot als een goudhaan, slechts negen centimeter, en met een opvallend lange gele wenkbrauwstreep. Af en toe rukt hij met zijn vleugeltjes waarover twee lichte streepjes lopen. Wanneer hij even later dieper de struik in schiet lijken de strepen licht te geven, net reflectoren. Een seconde later is hij alweer verdwenen. Om never nooit meer terug te zien, en te horen. Maar het was de moeite van het zoeken meer dan waard. Twee roepjes, één glimp. En toch een bijzonder gelukkige vogelaar.

Lichtgevende bladkoning

De bladkoning zoek je in eerste instantie op geluid. Foto: Paul Bohre

 

Meer lezen over trekvogels?

In het nieuwe Roots Vogelmagazine lees je van alles over vogels. Je betaalt geen extra verzendkosten.

Zin om een keer mee te gaan met een Roots reis of vogelweekend mee te gaan, check hier het Roots vogelreizenprogramma voor najaar 2022 en voorjaar 2023?  Let op: er zijn nog een paar plekken over voor het vogelweekend naar Vlieland 7-9 oktober a.s.!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels