Scandinavische roodborst

Paul Bohre

9 October 2022 .

Vanaf deze week is hij er weer: dan keert de roodborst weer terug op zijn vaste winterhonk. Alleen al bij ons in de straat telde ik er gisteren meer dan vijf. Dikke kans dat de roodborst in jouw tuin een Scandinavische roodborst is.

Sinds afgelopen weekend word ik iedere ochtend weer gewekt door zijn prachtige riedeltje. Dat wel iets wegheeft van een kabbelend beekje. De roodborst zingt de hele winter door. Ze behoren niet voor niets tot een de lievelingsvogel van velen. En het is echt superleuk om ze eens goed te bekijken, want het zijn sierlijke vogeltjes. Maar ook soms fel naar elkaar en o zo slim.

Scandinavische roodborst

Het mannetje en vrouwtje roodborst zijn identiek. Foto Paul Bohre

 

Gek op meelwormen

Roodborsten houden vooral van rommelhoekjes. Onder struiken, stapels hakhout of stenen vinden ze namelijk hun favoriete voedsel: spinnen en insecten zoals langpootmuggen, oorwurmen, vliegen, rupsen en andere geleedpotigen. Ook lusten ze graag bessen en zaden. De roodborst bezoekt in de wintermaanden regelmatig voedertafels. Zet hier af en toe een schaaltje met meelwormen neer, dan komen ze iedere keer terug.

 

Felle rakkers

In de winter zijn alle roodborsten elkaars vijand. Zingen zowel de mannetjes als vrouwtjes zelfs om hun voedselterritorium af te bakenen, iets wat heel bijzonder is in de vogelwereld. Iedere indringer wordt fel bevochten, zowel mannetjes als vrouwtjes. Het zijn felle rakkers, soms gaat het er bijzonder heftig aan toe en vliegen de veren in het rond! Een enkele keer zelfs tot de dood erop volgt! Als beide vogels de winter overleven, vormen de roodborsten opnieuw een paar. Niet zelden zijn roodborstjes namelijk gepaard voor het leven.

Scandinavische roodborst

De meeste winterroodborsten komen uit Scandinavië. Foto iStock

 

 

Scandinavische roodborst

De roodborsten die in Nederland de winter doorbrengen, komen voornamelijk uit Scandinavië en de landen ten oosten van ons. Zij zijn niet zo heftig territoriaal als ‘onze’ eigen roodborsten, die deels in de winter ook hier blijven, slapen soms zelfs gezamenlijk bij elkaar. Het grootste deel van onze broedvogels trekt in het najaar weg en overwintert in Zuid-Europa (voornamelijk Spanje en Portugal). Dikke kans dat de vogel in uw tuin dus uit Scandinavië komt. Zo gewoon, en toch heel bijzonder, dat roodborstje.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels