Eerste voorjaarsvlinders actief

Paul Bohre

27 March 2024 .

Zodra het zonnetje schijnt en de wind wegvalt, worden de eerste voorjaarsvlinders actief. Doordat de temperatuur de komende dagen echt gaat stijgen, ontwaken steeds meer vlinders uit hun winterrust. Deze soorten overwinteren als volwassen vlinder op een beschutte plek en vliegen dan ‘uit’ zodra het iets warmer wordt.

Hoewel er voor de komende dagen wisselvalling weer wordt voorspelt, gaat wel de temperatuur flink omhoog en zullen we steeds meer dagvlinders zien rondfladderen. Het zijn de citroenvlinder, kleine vos, dagpauwoog (foto bovenaan) en de gehakkelde aurelia die op zoek gaan naar verse nectar. Dit zijn juist de soorten die als vlinder in een schuurtje of tussen takken of struiken de hele winter in winterrust hebben zitten wachten op mooier weer. Zoals alle insecten zijn ze van de zonnewarmte afhankelijk om te kunnen vliegen.

Eerste voorjaarsvlinders actief
De gehakkelde aurelia is herkenbaar aan de ‘gehakkelde’ vleugels. Foto: Paul Böhre

Eerste voorjaarsvlinders actief

Zo gauw het kan gaan ze nu op zoek naar een partner om na de paring hun eitjes af te zetten op de waardplanten van de rupsen. Voor de citroenvlinder is dat de vuilboom en voor de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia is dat de grote brandnetel. Met deze planten in je tuin zorg je dus dat de vlinders niet alleen in je tuin rondvliegen maar zich daar ook voortplanten. Andere vlinders die je mogelijk kun zien zijn de atalanta, voorheen een trekvlinder maar nu steeds meer overwinterend hoewel hij niet zo goed tegen de kou kan, en de grote vos , een soort die de laatste jaren aan een flinke opmars bezig is. Andere vlinders die als pop of rups overwinteren doorlopen eerst deze stadia en zien we pas later in het voorjaar rondvliegen zoals bijvoorbeeld het oranjetipje en verschillende soorten zandoogjes.

Eerste voorjaarsvlinders actief
Het oranjetipje wordt later in het voorjaar actief, vanaf april. Foto: Paul Böhre

Herkenningskaart vlinders

Een vlinder in je tuin, maar je weet niet welke? Deze herkenningskaarten helpen je daarbij! Zo zie je het verschil tussen de kleine vos en de distelvlinder, en leer je de koolwitjes uit elkaar te houden. Leuk en leerzaam!

Handige zakgids vlinders

Als je vlinders leuk vindt, is de handige Zakgids Vlinders van de Benelux een aanrader. Met meer dan honderd soorten die je in onze contreien kunt ontdekken en hiermee herkennen. Inclusief soorten die juist recent voor het eerst zijn waargenomen. Ideaal voor thuis en onderweg!

Meer over vlinders

Foto bovenaan: dagpauwoog met lichte beschadiging aan de vleugel, Paul Böhre

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws