De kleine vos is een van de bekendste vlinders in Nederland. Sinds een paar jaar wordt ook een ander familielid steeds vaker gezien: de grote vos. Je herkent deze vlinder aan een atoomteken op de vleugel. Als het de komende dagen zonniger en warmer wordt, maak je juist kans op de bijzondere grote vos.
De grote vos overwintert, net als dagpauwoog en zijn kleine broertje de kleine vos, als volwassen vlinder (imago). Dit betekent dat ze ook vroeg in het jaar al te zien zijn. Dikke kans dat ze de komende dagen, als de temperatuur gaat stijgen, op meerdere plekken gemeld gaan worden. Hou waarneming.nl in de gaten. Want het vroege voorjaar is de beste tijd om deze bijzondere vlinder te zien te krijgen.

De grote vos heeft vier vrij gelijkmatig gevormde rond vlekken op de bovenvleugel. Foto Paul Bohre
Kans op de bijzondere grote vos
In de zuidelijke en oostelijke helft van Nederland maak je de meeste kans, omdat het daar wat warmer gaat worden. Vlinders houden van luwte en warmte. Ze warmen zich in het zonnetje op en worden dan actief. De grote vos is inderdaad groter dan de kleine vos en hij fladdert op een andere manier. Ook de iets valere kleur oranje is een aanwijzing, maar het belangrijkste en doorslaggevende kenmerk zijn de vier vlekken die bij grote vos als een atoomteken op de voorvleugel te zien zijn.

De Oostelijke vos heeft ongelijkmatige, meer vierkante vlekken en is meer fel oranje van kleur. Foto Paul Bohre
200 eitjes
De grote vos is een vlindersoort die tot tien jaar geleden bijna verdwenen was uit Nederland en België. Maar hij is bezig aan een come-back! In het voorjaar van 2011 werden er voor het eerst grotere aantallen in ons land gezien, zo’n 60 waarnemingen. En de afgelopen jaren is hij steeds frequenter gezien, en vorige zomer is bij ons zelfs weer voorplanting geconstateerd. De grote vos overwintert als vlinder in holle bomen en gaat in het voorjaar op zoek naar een partner. Daarna worden er zo’n 100 à 200 eitjes gelegd waaruit de rupsen groeien. De rupsen gedeien alleen op perenbomen, pruimenbomen, wilgen en iepen.

De kleine vos heeft twee kleine vlekjes op de bovenvleugel, en is kleiner dan de andere twee soorten.
Zoek de verschillen
Roots collega Daniël Mulder zette de verschillen tussen de ‘grote’ vossen mooi op een rij. Tip: let vooral het wel of niet aanwezig zijn van het atoomteken op de vleugel!
Check waarneming.nl voor de laatste meldingen. Je kunt hier ook zelf je meldingen doorgeven! Liefst met een foto.
Op de website van de Vlinderstichting vind je meer informatie over alle vlindersoorten.
Op Wikipedia kun je lekker doorklikken op velerlei informatie.
In het februarinummer van Roots staat een uitgebreid artikel over de grote vos. Heb je hem nog niet in huis, bestel hem dan eenvoudig online.