Roots uitjes-kalender: mei – juni 2024

Heb je zin om op pad te gaan in de natuur, en/of te genieten van mooie natuurbeelden? Alle uitjes uit de rubriek Agenda van de actuele Roots en Roots Vogelmagazine – en indien nog actueel uit de vorige editie(s). Heb je interesse in een of meer van de uitjes? Klik op de link onder het betreffende uitje, je komt dan direct op de site die je nodig hebt.

Zaterdag 1 juni
Vlinders herkennen

Nog even en dan wordt het vlinderseizoen weer geopend. Tijdens een boeiende cursus Dagvlinders herkennen leer je alles over deze insecten: over hun vliegtijd, hun intrigerende bouw, welke waardplanten ze nodig hebben om te kunnen overleven en natuurlijk waaraan je verschillende soorten herkent. De cursus bestaat uit een theorieles op 9 maart en een veldexcursie op 1 juni.

Locatie: Herenhuis van het Domein Kiewit, Putvennestraat 112, Hasselt (B)
Tijd: theorieles 10-12 uur, veldexcursie (locatie volgt later) 13-15 uur
Prijs: € 20

natuurpunt.be

Klein geaderd witje. Foto: Lia van Looij

Dinsdag 4 juni
Naar de grote grazers

Tijdens een 3 uur durende excursie ontdek je de Slikken van de Heen, een voormalig getijdengebied dat nu een prachtige wildernis met zoetwater is. De focus ligt op de grote grazers: welke invloed hebben de koniks, rode geuzen en wisenten op de plantengroei? En waarom is het zo belangrijk om deze dieren in het gebied te laten leven? Waterdichte schoenen aan!

Locatie: informatiebord Het Zeeuwse Landschap, op de dijk bij kruising Campweg/parallelweg Philipsdam (ZL)
Tijd: 14 uur (ook op 29 juni om 10 uur)
Prijs: € 6

hetzeeuwselandschap.nl

grote grazers

Foto: Carolien Boogaard

Vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni
Vlinderen in België

Het natuurpark Viroin-Hermeton in de Belgische Ardennen bestaat uit een prachtig landschap waarin je bijzondere orchideeën en dagvlinders vindt, waaronder

het groot geaderd witje. Tijdens deze driedaagse vlinderreis vlak bij de Franse grens krijg je uitgebreid de tijd om al het moois te fotograferen en vertellen de gidsen van Goldcrest Nature Tours je alles over de soorten die je tegenkomt.

Locatie: vertrek vanuit Eindhoven met een minibus, exacte locatie volgt na inschrijving
Prijs: € 495

goldcrestnaturetours.nl

groot geaderd witje

Foto: Lia van Looij

Zaterdag 8 juni
In stilte

De Schoorlse Duinen is Nederlands hoogste duingebied. Het ligt in de Kop van Noord-Holland en bevat ruim 60 km aan wandelpaden waarover je naar de hoogste duinen klimt, door de oudste bossen loopt of de stuivende duinen bereikt. Stilte is zeldzaam geworden, maar in de Schoorlse Duinen nog goed hoorbaar. Tijdens deze stiltewandeling train je je zintuigen, om daarna in stilte de duinen te ervaren.

Locatie: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl (NH)
Tijd: 10.30-13 uur
Prijs: € 9,50

staatsbosbeheer.nl

De Schoorlse duinen. Foto: Getty Images

Woensdag 12 juni
Door de maascorridor

Nu de Maas meer ruimte heeft gekregen, zijn de oevers van de rivier veranderd in een afwisselend, langgerekt lint van moerassen, geulen, ruigten, ooibos en bloemrijke graslanden. Deze afwis- selende excursie voert door het natuurgebied Raaijweiden, dat onderdeel is van het natuurlint de Maascorridor. Vooral in deze tijd van het jaar zul je er de enorme bloemenpracht zien.

Locatie: P-plaats aan de Venrayseweg, Blerick (LB)
Tijd: 13.30- 15.30 uur
Prijs: € 2,50

limburgs-landschap.nl

Dinsdag 18 juni
Op zoek naar de zwarte stern

Op deze derde dinsdag in juni kun je een van de meest karakteris- tieke vogels van het nationale park De Alde Feanen zien: de zwarte stern. Deze vogelsoort broedt hier in deze periode op drijvende vegetatie als krabbenscheer, maar ook op speciale broedvlotjes. De vaartocht door het laagveenmoeras voert onder meer langs It Kobbelân en It Eilân. Onderweg is het genieten geblazen van de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen en smalle petgaten.

Locatie: nationaal park De Alde Feanen (FR), exacte locatie volgt na inschrijving
Tijd: 19-22 uur
Prijs: € 20

itfryskegea.nl

zwarte stern

Foto: Annie Keizer

Zaterdag 22 juni
Digiscoping

Heb je interesse in een telescoop of heb je er al een in je bezit en wil je ermee leren fotograferen? Tijdens deze workshop door fotograaf en optics-specialist Rob Kempers van House of Outdoor & Optics ontdek je waar je op kunt letten bij de aan- schaf van een telescoop en krijg je tips & tricks voor digiscoping: het fotograferen met een telescoop. Buitenplaats Doornburgh is het prachtige toneel van deze workshop.

Locatie: House of Outdoor & Optics, Diependaalsedijk 14, Maarssen (UT)
Tijd: 10.30-15 uur
Prijs: € 50

houseofoutdoor.com

Foto: House of Outdoor & Optics

Van april tot en met november
Vreemde vogels

Tijdens de workshop Vreemde vogels maak je met één of twee personen naar keuze én op een dag naar keuze een prachtig kunstwerk. Het 20 x 30 cm grote werk maak je met een voorgevormd geraamte en een voetstuk van mdf dat je afwerkt met zandpasta. Vele ah’s & oh’s gegarandeerd! Je kunt eventueel ook kiezen voor een beeld met drie vogels, een groter of een heel ander werk.

Locatie: Studio Josefine Art, Noord­ straat 26, Burgh­Haamstede (ZL)
Tijd: in overleg, van apr t/m nov
Prijs: € 75

josefine­art.com

Beeld: Vreemde Vogels

Vanaf woensdag 29 mei
Libellencursus

In België komen circa 70 libellensoorten voor, maar hoe en waar leven deze kleurrijke luchtacrobaten en hoe houd je ze uit elkaar? Natuurpunt verzorgt een driedelige libellencursus, bestaande uit twee theorieavonden (29 mei en 5 juni) en een praktijkdag (8 juni). Met de zomer op de stoep verschijnen de libellen weer op het toneel en wordt het tijd om deze insecten beter te leren kennen.

Locatie: Natuurpunt Lokaal, Leopoldlei 81, Heist-op- den-Berg (BE). Locaties volgen na inschrijving
Tijd: theorieavonden 19.30-22.30, praktijkdag 14-17 uur 
Prijs: € 30 (€ 25 leden Natuurpunt)

natuurpunt.be

De vuurlibel. Foto: Maria van Dijk

Het hele jaar te zien
Leve het leven

In Leve het leven wandel je het vogelrijke Amazoneregenwoud binnen, breng je een bezoek aan het Europese bos, waar de bever zorgt voor afwisseling in het landschap, en zie je vervolgens hoe de mens een grote rol speelt in de afname van het aantal plant­ en diersoorten. Deze expositie gaat over biodiversiteit en de bedreigingen, en toont aan hoe mooi en veerkrachtig de natuur is.

Locatie: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg (NB)
Tijd: di t/m zo 10­17 uur
Prijs: € 15

natuurmuseumbrabant.nl

Beeld: LeveHetLeven

Online
Online spoorzoeken

Een pootafdruk is niet genoeg om te determineren als die van een wolf, daarvoor heb je een drafspoor nodig. Wat dat precies inhoudt en nog veel meer leer je in de onlinecursus Wolvensporen, van Weylin Tracking. De cursus is opgedeeld in modules (elke behandeld een bepaald onderwerp) en die zijn weer opgedeeld in lessen, bestaande uit foto’s, video’s en interviews. Na inschrijving kun je meteen aan de slag!

diersporencursus.nl

Een wolf. Foto: Getty Images

Tekst: Lia van Looij