Bloesem in de Betuwe

Caroline Vogel

18 April 2014 .

Haast is geboden om dit moois te zien!

Ik hou van bloesem. Het is dan ook een geluk dat ik in de Betuwe woon, de fruittuin van Nederland en het land van Flipje. Ik hou ervan als de laag- en hoogstamfruitbomen hun witte en lichtroze pruiken opzetten en de tere bloemen hun subtiele zoete geur verspreiden. Dít is de tijd dat de bijen hun belangrijke bestuivingswerkzaamheden kunnen uitvoeren.

Maar zoals me de afgelopen jaren vaker is overkomen, dreigde de bloesem me dit jaar te ontglippen. Ik ben voor Roots namelijk een week naar het verre Oman geweest (maar daarover later meer) en voordat ik vertrok, was de bloei nog maar net begonnen. En nu ik terug ben, zijn de peren- en pruimenbomen alweer uitgebloeid. Wel staan de appel- en kersenbomen volop in bloei. De kersentelers haalden afgelopen week zelfs nog het nieuws, omdat ze duizenden euro’s moesten investeren in vuurpotten om de bloesem met warmte te beschermen tegen de nachtvorst. Appelbloesem kan worden beregend, maar kersenbloesem niet.

Op mijn vrije woensdag ben ik snel naar het eeuwenoude Landgoed Mariënwaerdt gefietst om te wandelen over de Appeldijk – het mooiste en beroemdste stukje Betuwe tijdens de bloesemtijd. Het was er heerlijk, maar wel druk: bloesem trekt niet alleen bijen aan, maar ook heel veel fietsers en wandelaars. En helaas zag ik het af en toe al heel licht ‘sneeuwen’. Dus haast is geboden als je er nog van wilt genieten.

Landgoed Mariënwaerdt is sowieso een fijne plek om naartoe te gaan. Je vindt er statige lanen, kronkelende dijkjes (langs de Linge), akkers, bos en boomgaarden. Je kunt er pannenkoeken en ander lekkers eten en er is een landgoedwinkel waar ze heerlijke kazen, vlees van eigen land en de beroemde lemoncurd van de barones verkopen.

Fijne Pasen!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen