De akkerdistel: mooi maar illegaal

René Alblas

15 August 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Hier op mijn berghelling in de Vogezen is er in augustus weinig kleur te zien. Veel planten hebben hun hoogtepunt al gehad en een doffig groen overheerst. Een mooie uitzondering is de akkerdistel. Wat een machtige plant is dat! De paarsroze bloemen zijn ingenieuze bouwwerkjes die een stuk interessanter zijn dan bijvoorbeeld een ‘platte boterbloem’. En z’n stekelbladen zijn zo indrukwekkend angstaanjagend, alsof de plant wil zeggen ‘raak me niet aan!’.

Maar de mooie distel is verboden! Kun je een plant verbieden ergens te groeien? Wetgevers in verschillende landen denken van wel. Gisteren kwam de buurvrouw mij met een ongerust gezicht vertellen dat die enorme, schadelijke planten direct weggehaald moesten worden omdat ik anders een flinke boete riskeer. Regio’s en gemeentes in Frankrijk blijken de mogelijkheid te hebben om de akkerdistel als schadelijke plant aan te wijzen en daarmee inwoners te verplichten om deze plant te verwijderen. Dat geldt overigens alleen als je buiten woont, in stadstuintjes mag de distel vrolijk verder leven. Enigszins verbijsterd dacht ik eerst nog ‘die gekke Fransen met hun rare regeltjes!’. Maar in Nederland en België blijkt een zelfde soort wetgeving te bestaan.

En nu zit ik dus met een dilemma. Ik vind distels prachtig en ze zijn heel aantrekkelijk voor bijvoorbeeld bijen, hommels, vlinders en de guitige distelvink, die ook wel putter wordt genoemd. Maar als je je verdiept in de voortplanting van deze plant schrik je wel een beetje en snap je de wanhoop van boeren die te maken hebben met een distelinvasie. Om zich te vermeerderen maakt deze plant stengels onder de grond die per jaar wel 5 meter kunnen groeien en als je zo’n stengel doorknipt groeit er op die plek direct een nieuwe distel. Ook verspreidt iedere plant wel 40.000 zaadjes die maar liefst 20 jaar later nog uit kunnen groeien tot een plant. De akkerdistel heeft niet voor niets ‘boerenplaag’ als bijnaam. Ook koeien mijden distels als de pest.

Wat te doen? Kies ik voor de putter en ben ik illegaal bezig, of voldoe ik aan mijn wetteljke plicht en maak ik koe en boer blij? Ik ben er nog niet uit…

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen