De gele gentiaan: een stoere bergbewoner

René Alblas

18 July 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Planten die alleen maar boven op een berg willen groeien hebben mijn respect. Ze trotseren een heftig klimaat en laten bezoekers flink zweten voordat ze aanschouwd kunnen worden.

Zo ben ik al jaren gefascineerd door de edelweiss. Tijdens vakanties in Zwitserland en Oostenrijk speurde ik de bergweides af maar nooit zag ik die edele plant. Totdat ik een keer een reportage voor Grasduinen maakte in de Franse Vercors en ik erover struikelde. Wat een ervaring, wandelen midden tussen de edelweissen!

Een andere mythische hoogbloeier is de gele gentiaan. Hij stelt iets minder eisen als de edelweiss en is boven de 1000 meter hoogte vaak vrij simpel te vinden. Zo ook hier in de Vogezen. Het is een zeer opvallende verschijning, waar je beslist niet zomaar langs kunt lopen. De plant kan wel 1,50 meter hoog worden en heeft forse hardgele bloemen in juli. Het is een bittere plant, en dat is handig want zo zijn er maar weinig beestjes die hun tanden in deze plant willen zetten. De mens weet daar overigens wel raad mee, van de bittere stof in de gentiaan worden hier in Frankrijk lekkere aperitief drankjes gemaakt.

Wat deze plant nou zo mythisch maakt? Zijn leeftijd. Ten eerste doet de plant er al zo’n 10 jaar over om in bloei te komen. En verder wordt deze plant (als hij met rust wordt gelaten) wel zo’n 60 jaar oud! Toch even iets om aan te denken als je deze zomer in de bergen gaat wandelen: die gele plant is misschien wel ouder dan jij bent!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen