De wilde narcis: mooi, giftig en niet altijd op tijd

René Alblas

20 March 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

In Nederland is deze vrolijke gele voorjaarsbloeier zeer zeldzaam, alleen in Zuid Limburg, Drenthe en Overijssel vind je op sommige plekken nog de wilde narcis. Hier in de Vogezen struikel je over de wilde narcissen! De bergweides kleuren in maart, april en begin mei helemaal geel, eigenlijk een soort Keukenhof maar dan puur natuur!

Ook op mijn berg groeien jonquilles, zo worden de wilde narcissen hier genoemd. Overigens onterecht want de Narcissus jonquilla is een narcissensoort die alleen maar rondom de Middellandse Zee voorkomt. Maar ooit heeft iemand bedacht dat de Vogezen-narcissen ook jonquilles zouden kunnen heten, en dat is zo gebleven.

Ik koester de plekken op mijn terrein waar de wilde narcissen naar boven komen, ik zorg dat er weinig bramen of ander asociaal spul in de weg staat. En dat wordt gewaardeerd, het aantal uitbundig bloeiende wilde narcissen groeit jaarlijks hier op mijn berghelling.

Zowel de bloemen als de bollen van de wilde narcis zijn behoorlijk giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Wetende dat deze plant zo giftig is, is het eigenlijk wel bijzonder dat er nog zoveel vindplekken zijn in de Vogezen. Door de eeuwen heen zijn er immers vele giftige planten uitgeroeid, om het vee te beschermen. Maar de wilde narcis is er altijd tussendoor geglipt. De narcissen waren vaak al uitgebloeid voordat het vee de weides introk en de bloemen hadden sowieso geen enkele aantrekkingskracht voor de dieren. De niet giftige bladeren verdwenen tijdens het hooien en de bollen zaten diep genoeg in de grond om niet opgegraven te worden. In drassige stukken zorgen de bollen ook nog eens voor een extra stabiele bodem, dus de boeren haalden het niet in hun hoofd om de wilde narcissen weg te halen.

En nu is deze narcis de trots van de Vogezen geworden en een flinke toeristische trekpleister. Het tweejaarlijkse Wilde narcissenfeest in Gerardmer (in het hart van de Vogezen) trekt tienduizenden bezoekers. Overigens gaat het daarbij niet zozeer om de prachtige landschappen met wilde narcissen, maar om praalwagens waarop miljoenen narcissen verwerkt zijn. Is dat dan niet zonde van al die wilde bloemen? Dat valt wel mee. De plant lijdt er niet onder en ook al worden er miljoenen bloemen geplukt, er blijven er nog genoeg over…

Dit narcissenfeest wordt altijd half april georganiseerd. Maar de natuur laat zich niet vastleggen in de agenda’s van een VVV. En daardoor zijn er in een koude lente soms nog niet voldoende wilde narcissen om het corso mee aan te kleden. Drie keer raden waar dan de oplossing vandaan komt… Precies, dan worden er vrachtwagens vol -gekweekte- Nederlandse narcissen op de praalwagens gestoken!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen